İşte şimdiye kadar uygulanan yaş sınırı
Bedelli askerlik yasasının çıkması kesinleşirken, şimdi yaş sınırı tartışılıyor.
Bugüne kadar 3 kez çıkarılan bedelli askerlik yasasında yaş sınırı genellikle 28 yaş ve üzeri olarak uygulandı. İşin uzmanlarına göre Ankara kulislerinde
33 YUKARI BİR YAŞ OLUR
Avrupa Konseyi ülkeleri arasında askerliği yükümlülük olarak uygulan tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Kardaş şunları söyledi: “Bir sürü genç, en dinamik yaşlarında askere gitmek zorunda kalıyor ve hayatı gecikiyor. Bu rasyonel ve ekonomik değil. Ordunun profesyonel olması ekonomi, toplum ve silahlı kuvvetlere katkı sağlar. 2 ay eğitimli askerlerle kurulan Silahlı Kuvvetler’in sıkıntılarını da görüyoruz. Tabii bu geçiş döneminde birikimde var. Bunların tasfiye edilmesi lazım çünkü TSK’nın ihtiyacı yok. TSK’nın sayıca azalarak mobil ve teknolojik hale gelmesi gerekir. Bedelli tartışmalarında da 28 yaşmakul ama 33 yukarı olur. Boşluk oluşur kanaatinde de değilim. Teknolojik sistemi gelişirse sayıya ihtiyaç da azalacak. Ayrıca bedelliden elde edilecek kaynak ordunun bu dönüşümü ve Van depremi için de kullanılabilir. Bedelli profesyonel orduyu finanse edecek bir imkan doğurabilir.”
Hangi yaş sınır oldu?
Bedelli askerlikte 2 Kasım 1999’da çıkarılan uygulamaya 28 yaşının üzerindekiler dahil edilmişti. 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğmuş olanlar 15 bin Alman Markı karşılığında vatani hizmetlerini bedelli yapmıştı. 1 Ocak 1960 tarihinden önce doğanlar ise 20 bin Alman Markı ödeyerek bedelli asker olmuştu. 21 Mayıs 1992’de yürürlüğe giren bedelli uygulamasında da sınır 28 olarak kabul edilmişti. 16 Nisan 1987 tarihinde çıkarılan bedelli askerlik yasası ise 40 yaşının üstündekiler için uygulanmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.