İşte karıncaların ilginç savunma mekanizması

İşte karıncaların ilginç savunma mekanizması

Yaprak karıncalarının diğer adıyla Attaların çok ilginç bir de savunma yöntemleri vardır.

Büyük işçi karıncalar yuvayı korur, orta boylular yaprak taşır, küçükler ise mantarların bakımını yapar.


Yaprak taşımakla görevli orta boy karıncalar, kendilerine hatırı sayılır bir düşman olan kafa sineklerine karşı ilgi çekici bir müdafaa metodu kullanmaktadırlar.

Ekolojik denge içerisinde kafa sineklerinin de nesillerini devam ettirmeleri gerekmektedir. Kafa sineğine, yumurtalarını bırakmak üzere son derece farklı bir yer ilham edilmiştir; her karıncanın baş kısmına bir tane yumurta bırakır.


Yumurtasının gelişebileceği en uygun yerlerden birinin bir çok karınca türü içerisinde işçi karıncaların baş kısmı olduğunun farkında olmadan tabii.


Karıncanın vücudunda zamanla gelişip yumurtadan çıkan yavru sinek hayvanın beynine kadar ilerleyerek ölümüne sebep olur.


İşte işçi karıncalar, yanlarında küçük boy karıncalar olmadan, her an saldırmaya hazır bu sinek türüne karşı savunmasız kalırlar.


Normal zamanlarda üzerlerine konmak isteyen sinekleri makasa benzeyen keskin çeneleri ile derhal uzaklaştırmayı başaracak şekilde var edilen işçi karıncalar, yaprak taşırken bunu yapamazlar.


Bu yüzden de yanlarına kendileri adına savunma yapacak bir başka karınca tahsis edilmiştir. Bu karınca, işçi karıncamızın taşıdığı yaprağın üzerine yerleşir.


Sineğin saldırısı sırasında da bu küçük muhafızlar yaprağın üzerinden düşmana karşı mücadele verirler.

Kaynak:Haber Kaynağı