İşte CHP'nin Gerçek Yüzü!
CHP'nin 2011 Seçim Projesi'nde dershanelerin ailelere yük getirdiği, fırsat eşitsizliği yarattığı ve üniversiteye girişte etkili olmadığı belirtiliyor.
Sabah'ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershaneleri özel okula dönüştürme taslağı ile kamuoyunda tartışma konusu olan dershane sorunu CHP'nin 2011 Seçim Projesi'nde geniş yer bulduğu ortaya çıktı.
CHP'nin web sitesinde güncel olarak yayında bulunan Gençlik ve Eğitim Raporları'nda dershanelere ilişkin dikkat çeken ifadeler şöyle:
'ÖZEL OKULA DÖNÜŞSÜNLER'
"Var olan sınav sistemi, gençleri ezberci bir eğitime mahkûm etmekte ve dershanelere kapatmaktadır. Dershaneye gitmek, üniversite eğitimi almanın ön koşulu haline gelmiştir. Oysa pek çok aile maddi zorluklar yüzünden çocuklarını dershaneye gönderememektedir. Dershanelerin özel okul statüsüne geçirilmesi yada meslek okul ve kurslarına dönüştürülerek üniversiteye devam edemeyen gençler için ciddi bir seçenek oluşturması amacıyla gerekli çalışmaların yapılması, orta ve uzun vadede alınacak önlemlerdendir."
ÖRGÜN EĞİTİME KAYNAK
"... Veliler çocuklarının iyi eğitim alma ve ileride üniversiteye yerleşme şansını arttırmak için dershanelere ciddi miktarda maddi yatırım yapmaya başlamışlardır. Bu maddi desteğin örgün eğitime aktarılması halinde niteliğin artmasına yönelik bazı gelişmelerin olacağı kamuoyunun da dikkatini çekmeye başlamıştır."
FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ
"Yükseköğretime geçişteki rekabetin giderek artması, dershane sektörünün ve ailelerin üstlendiği maliyetlerin de artması sonucunu doğurmuştur. Çeşitli çalışmalar, Türkiye'deki dershane harcamalarının aile bütçeleri içinde önemli yer tuttuğuna ilişkin kanıtlar sunmaktadır. Dershanelere yapılan harcamaların, yani sınav ekonomisinin boyutları Türkiye'nin eğitim yatırımlarıyla karşılaştırılır duruma gelmiştir. Bu durum aynı zamanda, dershanelerden yararlanan ve yararlanamayan çocuklar gibi bir eşitsizliği de beraberinde getirmiştir."
BAŞARIYA ETKİSİ YOK
"Dershane ve özel ders desteğine rağmen başarı düzeylerinin düşük olması, harcanan maddi kaynakların nitelik artışına bir getirisinin olmadığını gözler önüne sermektedir."
habervaktim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.