İsrail`den Kudüs etkinliklerine yasak geldi
İsrail, Filistin Yönetimi tarafından Doğu Kudüs`te düzenlenmesi planlanan kültürel etkinlikleri yasakladı."
Arap Kültürünün Başkenti Kudüs" adı altında Kudüs`te ve İsrail`in Arap nüfuslu kentlerinden Nasıra`da ve diğer bazı Filistinlilerin yaşadığı yörelerde yapılması planlanan festival etkinliklerinin yasaklanmasına gerekçe olarak, 2000 yılı intifadasından sonra, Kudüs`te Filistin Yönetiminin faaliyetlerinin yasaklanması gösterildi.
İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter de Kudüs`te, Nasıra`da ve İsrail`in diğer bölgelerindeki bu etkinlik teşebbüslerinin önlenmesi talimatını verdi. Dichter, etkinliklerin, İsrail ile Filistinliler arasındaki geçici anlaşmayı ihlal eder nitelikte olduğunu belirtti ve anlaşmanın, Filistin Yönetimi`nin İsrail topraklarında herhangi bir etkinlik düzenlemesini engellediğini de kaydetti. Dichter`in talimatları üzerine polis, Kudüs ve Nasıra`da yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Nasıra Belediye Başkanı Ramiz Carayesa ise, Dichter`i Araplara karşı katı söylemleriyle gündeme gelen aşırı sağcı İsrail Evimiz partisi lideri Avigdor Lieberman ile yarışa girmekle suçlayarak, demokrasiye ve fikir özgürlüğüne inanan herkesi bu yasağa karşı çıkmaya çağırdı.
Nasıra İnsan Hakları Komitesi de yasak kararını kınadığı açıklamasında, bunun Filistinlilerin, "Kudüs`ü Arap kültürünün başkenti olarak kutlama haklarına karşı toplu bir cezalandırma olduğunu" ifade etti.
Festival Komitesi Başkanı Necva Silvadi de tehditlerin planlarını değiştirmeyeceğini, Eski Kent dahil, çeşitli merkezlerde küçük çaplı etkinlikler yapacaklarını söyledi. Bu çerçevede kentin Arap mahallesinin girişindeki "Şam Kapısı"nda geleneksel çocuk oyunlarının düzenleneceğini belirten Silvadi, "Bunlar çocuklar için düzenlenen etkinlikler. Polis ne yapabilir ki" dedi.
İsrail Emniyet Müdürlüğü sözcüsü Micky Rosenfeld ise Kudüs içinde düzenlenecek etkinliklerin yasadışı olduğunu belirtti. Polis, perşembe gecesi Doğu Kudüs`te festival organizatörlerinin toplandığı bir oteli basarak, bilgisayarlarına, belgelerine ve kimliklerine el koymuştu.
İsrail, 1967`de Kudüs`ün Filistinlilerin yaşadığı Doğu kesimini de işgal etmişti. Filistinliler Kudüs`ü, gelecekteki Filistin devletinin başkenti olarak görüyor. İki taraf arasındaki barış görüşmelerinin kritik konularından birini, Kudüs`ün durumu oluşturuyordu.
Arap Birliğinin Kudüs`ü "Arap kültürünün başkenti" ilan etmesi çerçevesinde yapılan festival, Batı Şeria`da ise Beytüllahim`de başlayacak. Batı Şeria`daki Nablus, El Halil gibi kentlerin yanı sıra Lübnan`daki Mar İlyas Mülteci kampında da eş zamanlı olarak festivaller düzenlenecek.
Yaklaşık iki ay önce yapılması öngörülen etkinlikler, İsrail`in Gazze`de "Dökme Kurşun" operasyonu yüzünden ertelenmişti.
ajanslar