İsrail, imajı için 2 milyon dolar harcayacak
Gazze katliamının ardından ortaya çıkan görüntüler ve ifadelerle zora düşen İsrail, çareyi yeni bir imaj kampanyası başlatmakta buldu
Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Amerika`nın önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, "son 20 yılın en kötü diplomatik krizini" yaşayan İsrail`in dünyadaki imajını düzeltmek için yeni bir kampanya başlattığını duyurdu.
Habere göre, Gazze`de yürüttüğü savaş ve ardından ortaya çıkan savaş suçları iddialarıyla zor durumda kalan İsrail hükümeti, şiddet yanlısı bir hükümetin göreve başlaması hazırlıklarının da yapıldığı bir sırada, son 20 yılın en kötü diplomatik krizlerinden biriyle karşı karşıya...
İsrailli sporcuların ve takımların protesto edildiği, birçok ülkenin diplomatik ilişkilerini kestiği İsrail, en önemli müslüman müttefiki Türkiye ile de ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşamaya başladı.
İsrail aleyhine uluslararası alanda yapılan savaş suçlarının soruşturulma çağrıları ve dünya kamuoyunun anketlere de yansıyan İsrail karşıtı görüşleri hükümetin gözünden kaçmadı.
Oluşan bu olumsuz havaya çare bulmak isteyen İsrail dışişleri bakanlığı "enformasyon ve kültürel alanda diplomasi" yoluyla İsrail'in imajının düzeltilmesi için 2 milyon dolar ek kaynak ayırdı.
Dışişleri`nin Kültürel İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Arye Mekel, "tanınmış yazarların yurt dışına gönderileceğini, sergiler açılacağını, bu şekilde İsrail'in sevimli yüzünün gösterileceğini" söyledi. "Böylece, insanlar bizi salt savaş bağlamında düşünmeyecekler" ifadesini kullanan Mekel, İsrail`in "yeni bir imaja" ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Öte yandan, haberde, bazı İsrailliler`in "anlaşılmamaktan" şikayet ettiği de kaydediliyor. İsrail`e yönelik eleştirileri reddeden bu kesim, yeni imaj fikrine de karşı çıkıyor.
Sorunun bir imaj sorunu değil bir siyaset sorunu olduğunu düşünenler ise, 40 yıldır süren işgali, yarım milyon İsrailli Yahudi'nin 1967 yılında ele geçirilen topraklara yerleştirilmesini, son birkaç yıldır Gazze'de yaşanan ekonomik sıkıntıyı hatırlatarak, İsrail'in yurt dışındaki desteğini kaybettiğini ve bu nedenle hiçbir imaj yenileme girişiminin bu durumu değiştiremeyeceğini belirtiyorlar.