İsrail Büyükelçisi'nin Niyeti Belli Oldu
Şanlıurfa'ya kritik bir ziyaret gerçekleştiren İsrail Büyükelçisi Gaby Levy niyetini açıkça ortaya koydu.
Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, AKP yöneticileri ve milletvekillerinin mayınların temizlenmesi ihalesiyle İsraillilerin ilgilenmediğini ve bu tür iddiaların ise komplo teorisi olduğuna ilişkin savunmaları, bizzat İsrail Büyükelçisi Gaby Levy tarafından yalanlandı.
Asıl görev yeri Ankara olmasına rağmen Arz-ı Mev'ud toprakları içinde yer alan Şanlıurfa'ya kritik bir zamanda ziyarette bulunan İsrail Büyükelçisi Gaby Levy, "Biz tarım ve sulamada teknolojik imkanlar ve kullanımı noktasında çok ilerideyiz. İstiyoruz ki, GAP çerçevesinde en büyük arazinin var olduğu Şanlıurfa'da bu noktadaki birikimlerimizi sizlerle paylaşmamızdır" diyerek İsrail'in niyetini açıkça ortaya koydu.
Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, AKP yöneticileri ve milletvekillerinin mayınların temizlenmesi ihalesiyle İsraillilerin ilgilenmediğini ve bu tür iddiaların ise komplo teorisi olduğuna ilişkin savunmaları, bizzat İsrail Büyükelçisi Gaby Levy tarafından yalanlandı. Asıl görev yeri Ankara olmasına rağmen Arz-ı Mevud toprakları içinde yer alan Şanlıurfa'ya kritik bir zamanda ziyarette bulunan İsrail Büyükelçisi Gaby Levy, "'Biz tarım ve sulamada teknolojik imkanlar ve kullanımı noktasında çok ilerideyiz. İstiyoruz ki, GAP çerçevesinde en büyük arazinin var olduğu Şanlıurfa'da bu noktadaki birikimlerimizi sizlerle paylaşmamızdır" diyerek İsrail'in niyetini açıkça ortaya koydu. Üçüncü Uluslar arası Halil İbrahim buluşmaları etkinliklerine davetli olarak geldiği Şanlıurfa'da 3 gündür hem ziyaret hem de ticarette bulunan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Şanlıurfa GAP Gazeteciler Cemiyeti'ne yaptığı ziyarette oldukça ilginç açıklamalarda bulundu.
Dedelerimizin toprağı
Şanlıurfa'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Levy de şunları kaydetti: Levy'nin ziyarette kullandığı başka bir ifade ise yine dikkatlerden kaçmadı. İşte tartışma çıkaracak o sözler, "Bu bölge hem Müslümanlar için hem Yahudiler için çok önemli bir yer. Biz küçüklüğümüzden beri nereden geldiğimizi ve tarihimizi biliyoruz. Bunu küçük çocuklarımız da biliyor. Tabii her Yahudi için bu topraklar atalarımızın dedelerimizin geldiği bu topraklara gelmek çok önemli, özellikle Şanlıurfa ve Harran bizim için çok önemli."
Tarım birikimimizi paylaşmak istiyoruz
"Biz diplomatlar olarak maalesef sadece Ankara ve İstanbul arasında mekik dokumaktan ve de en önemlisi bu bölgelere, bu illere gelmemekten dolayı büyük hata yapıyoruz" diyen Lavy, "Aslında buraları geçip dolaşmak gerek" dedi. Büyükelçi Levy, mayınlı araziler konusundaki yaşanan tartışmaları haklı çıkaran şu açıklamayı yaptı: "Biz tarım ve sulamada teknolojik imkanlar ve kullanımı noktasında çok ilerideyiz. İstiyoruz ki, GAP çerçevesinde en büyük arazinin var olduğu Şanlıurfa'da bu noktadaki birikimlerimizi sizlerle paylaşmamızdır. Bizim Şanlıurfa'dan toprak sahibi olmak, buraya yerleşmek ve de en önemlisi burayı işgal etmek gibi bir niyetimiz yok. Komplo teorileri ile bizlerde karşılaşmaktayız. İsrail olarak Şanlıurfa'ya da geliyoruz, Bodrum'a da, Kapadokya'ya da gelmekteyiz" Şanlıurfa'ya özel bir önem veren İsrail Büyükelçisi Levy'nin, ilde bulunduğu süre içinde valiliği, ticaret ve sanayi odası, üniversiteyi ve gazeteciler cemiyetini de ziyaret etmesi büyük dikkat çekti.
Saadet, Meclis'te uyarmıştı
Altı maddelik mayın temizleme yasa tasarısının kalan 2 maddesi yine görüşülemedi. Bu konuyu ilk günden itibaren takip eden ve kamuoyunda hassasiyet oluşmasını sağlayan Saadet Partisi, AKP'li vekillere vebal hatırlatması yaparak, tarihi bir çağrıda bulunmuştu. Beraberindeki 30'a yakın eski milletvekili ile birlikte Köksal Toptan ile görüşen Numan Kurtulmuş, AKP'deki milletvekillerine 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi 'tarihi bir kararın' eşiğinde olduğu hatırlatması yapmışlardı. Saadet'in Meclis çıkarmasının ardından Genel Kurul'da, mayınlı araziler tasarısının görüşmelerine geçilemedi. Krize dönüşen mayınlı arazilerle ilgili tasarıyı bitirmeyi planlayan AKP, muhalefetin direnci üzerine Meclis'i çalıştıramadı. TBMM Genel Kurulu'nda parti gruplarının farklı gündem önerileri tartışıldı. AKP yönetimi, Genel Kurul'un dün boşalan RTÜK üyeliklerinin seçimi ve mayınlı arazilerle ilgili tasarının görüşmeleri tamamlanıncaya kadar çalışmasını önerdi. Muhalefetin sık sık toplantı yeter sayısı istemesi ve tartışmaların uzaması üzerine olağan mesai bitimi olan saat 19.00'a son oylama yetişmedi. Muhalefet grup başkanvekilleri çalışma süresinin dolduğu konusunda ısrar edince Meclis Başkanvekili Meral Akşener Genel Kurul'u kapattı. (Milli Gazete)