İSO Başkanı'ndan yazılı uyarı
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 2008 yılı Aralık ayı Sanayi Üretim indeksi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük, "(Sanayi üretiminde) düşüş eğilimi aynı şekilde devam ettiği takdirde, önümüzdeki aylarda bizleri çok daha zor günler bekliyor demektir" dedi.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 2008 yılı Aralık ayı Sanayi Üretim indeksi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Sanayi üretiminin son beş aydır aralıksız azaldığını hatırlatan küçük, "Vahim olan, azalış oranının her ay daha yüksek çıkmasıdır" şeklinde konuştu.
Ağustos ayında yüzde 3.6 ile başlayan azalış oranının, Kasım'da yüzde 13.3'e, Aralık'ta ise yüzde 17.6'ya yükseldiğini belirten küçük, bu oranların, sanayinin nasıl bir darboğazla karşı karşıya olduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi.
"Düşüş eğilimi aynı şekilde devam ettiği takdirde, önümüzdeki aylarda bizleri çok daha zor günler bekliyor demektir" diyen Küçük, sanayi üretiminde yedi yıl aradan sonra görülen küçülmenin, kalkınma ve insanlarına iş yaratma mecburiyetinde olan Türkiye adına büyük bir kayıp olduğunu ifade etti.
Küçük açıklamasına şöyle devam etti: "Daha da üzücü olanı, öncü göstergelerin 2009'un da kayıp bir yıl olacağı yönünde gelişmesidir. 2008, asıl sıkıntıyı 2009'a miras bırakarak bitmiştir. 2009, 2001 sonrası dönemde ekonomide sağlanan kazanımların kaybedilebileceği, tahminlerden de zor bir yıl olma riskini taşımaktadır. Ekonominin lokomotifi olan sanayi sektöründeki sorunlara acilen çözüm üretilmediği takdirde, Türkiye ekonomisi küresel kriz için çok daha ağır bir fatura ödemek zorunda kalacaktır."
Hükümetin önlem yönündeki çabalarının son dönemde hızlandığını ancak, geç kalan önlem paketinin dertlere deva olmayabileceği endişesini taşıdıklarını kaydeden Küçük, "Ümit ediyoruz ki, hükümetimizin önlem paketi, bu endişelerimizi giderecek şekilde, ihtiyaçlara cevap veren ve netice alıcı bir paket olacaktır. Mevcut koşullarda sanayimiz için çıkış yolu, ihracat olarak görünmektedir. İç piyasadaki durgunluk nedeniyle sanayimiz, kriz öncesinde de zaten ihracatla büyüyordu. İhracatta, süratle yeni bir atılım sürecini başlatmayı başardığımız takdirde üretimde bir miktar toparlanma sağlayabiliriz. Kriz nedeniyle tüm dünyada talep daralsa da, yeni pazar arayışlarımızı hızlandırarak, iç talepte canlanmanın zor göründüğü bu dönemde, sanayimizi ihracatla ayakta tutmayı başarabiliriz. Sanayicimiz pazarlarını çeşitlendirme yönünde büyük bir gayret göstermektedir. Sanayimizin bu gayreti, Hükümet ve ekonomi yönetimi tarafından da kararlı bir şekilde desteklenmelidir" dedi.
Kaynak: