İslam Kalkınma Bankası yıllık toplantısı Mısır'da başladı.

İslam Kalkınma Bankası yıllık toplantısı Mısır'da başladı.

İKB Başkan Yardımcısı Dr. Mansur Muhtar:- "İKB iklim değişikliği konusundaki eylemlerini halihazırda artırıyor. Üye ülkeler ile kamu ve özel sektör oyuncularını da bu alanda destekliyor".

ŞARM EL ŞEYH (AA) - İslam Kalkınma Bankası (İKB) yıllık toplantısı "Toparlanmanın Ötesinde: Direnç ve Sürdürülebilirlik" başlığı altında Mısır'ın Kızıl Deniz kıyısındaki tatil beldesi Şarm El Şeyh'te başladı.

Bugün başlayan ve cumartesi günü son bulacak olan etkinlikte İKB üye ülkelerinden bakanlar, İslami finans kuruluşlarından temsilciler, özel sektör yöneticileri ve uzmanlar gündem konuları üzerine tartışacaklar.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin de katılım sağlayacağı etkinlikte dijitalleşmeden yeşil ekonomiye, sürdürülebilirlikten aşırı yoksulluğa kadar pek çok konu ele alınacak.

Etkinliğin ilk gününde konuşma yapan İKB Başkan Yardımcısı Dr. Mansur Muhtar, bankanın 2025'e kadarki operasyonlarının yüzde 35'ini iklim finansmanı alanına ayıracağını söyledi.

Muhtar, İKB'nin projeleriyle yeşil ekonominin gelişmesini destekleyerek iklim değişikliğiyle mücadeleye yardım ettiğini söyledi.

Dünyanın sera gazı salınımımı azaltması gerektiğini vurgulayan Muhtar, "İKB, iklim değişikliği konusundaki eylemlerini halihazırda artırıyor. Üye ülkeler ile kamu ve özel sektör oyuncularını da bu alanda destekliyor." dedi.

İslam Kalkınma Bankası Küresel Uygulama ve Ortaklık Genel Müdürü Amer Bukvic ise yeni tip koronavirüs salgınına değinerek, pandeminin daha önce dünyanın şahit olmadığı boyutta bir eşitsizliğe sebep olduğunu belirtti.

Bukvic, toplumlarda ekonomik ve sosyal sınıfların daha da belirginleştiği ifade ederek, "Küresel gelir dağılımının en altındaki yüzde 40'lık kesimdeki insanların ortalama gelirleri geçen yıl yüzde 6,7 azaldı, en tepedeki yüzde 2'lik kesim için bu düşüş yalnızca yüzde 2,8 oldu." ifadesini kullandı.

"Bunun nedeni, en yoksullar gelir kayıplarını henüz geri alamamışken, zenginlerin ise kayıplarının yüzde 45'inden fazlasını geri kazanmış olmalarıdır." diye konuşan Bukvic, salgın döneminde aşırı yoksullukla mücadele yolunda üç ya da dört yıllık kazanımların kaybedildiğini vurguladı.

Bukvic, yükselen yoksulluğa ve genişleyen eşitsizliğe karşı KOBİ'ler ile kooperatif ve sosyal girişimlerin desteklenmesinin en önemli mekanizma olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.