İslam Bilim Müzesi
İslam Bilim Müzesi, tarihî yanılgıyı düzeltecek.
Müslüman bilim adamları, 8. yüzyılda Yunanlılardan aldıkları bilim bayrağını 16. asrın ortalarına kadar taşıdı. İnsanlığın geleceğini etkileyen yüzlerce buluşa imza attı.
Ancak Müslüman bilim adamlarının öncülüğü, gelecek kuşaklara aktarılamadı. Ta ki Alman Goethe Üniversitesi Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Fuat Sezgin, bu konuya eğilene kadar...
Bilim tarihi konusunda dünyanın sayılı uzmanlarından olan Sezgin, 800 önemli icada yeniden hayat verdi. Bu eserler şimdi Gülhane Parkı'ndaki İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.
Prof. Sezgin'in teklifi ve Başbakan Erdoğan'ın desteğiyle hayat bulan müzenin açılışını Başbakan Erdoğan yaptı. Gözündeki rahatsızlık nedeniyle istirahat eden Erdoğan, bu açılış için dışarıya çıktı. Gazetecilerin "Sağlığınız nasıl?" sorusuna, "Daha iyiyim." diye cevap verdi.
Açılışa, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de katıldı. Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Avrupa'da bilimsel ve teknolojik gelişmenin merkezinde sadece Avrupa medeniyetini görme gibi bir yanılgının hakim olduğunu vurguladı.
Erdoğan, bu müzenin tarihî yanılgıyı düzelteceğini kaydetti. Türk halkını ve öğrencileri müzeyi gezmeye davet etti. Prof. Dr. Fuat Sezgin ise bilimler tarihinin sanıldığı gibi Yunan medeniyetiyle başlayıp Avrupa medeniyetiyle devam etmediğini, aksine 8. yüzyıl ile 16. yüzyıl arasında 800 yıl boyunca, İslam dünyasının ve Müslüman bilim adamlarının bilimsel gelişmeyi hakkıyla sürdürdüğünü açıkladı.
Sezgin, 16. asrın ortalarında İslam dünyasında bilimsel duraklama baş göstermesinden sonra Avrupa'da bilimin geliştiğini ifade etti.
İşte bilimsel gerçekler
- Sinüs: Arapçadaki cib terimi, Latinceye cep manasına gelen sinüs olarak tercüme edildi.
- Kimya: Cabir bin Hayyan, kantitatif ve kalitatif prensiplere dayanan bir bilim olarak kimyayı kurdu. Batı, bu seviyeye 900 sene sonra ulaştı.
- İlk rasathane: İlk uzay gözlemevi Halife Me'mun zamanında Bağdat ve Şam'da kuruldu.
- Matematik: 950 yılında Ebu Cafer el Hazin, parabol konstrüksiyonu kullanmak suretiyle üçüncü dereceden bir denklemi çözdü.
- Astronomi: 9. asırda Güneş'le Dünya'nın yıllık en uzak mesafesinin değişken olduğunu fark eden Müslümanlar, yörüngedeki ilerlemenin 12,09 saniye olduğunu saptadı.
- Trigonometri: Trigonometriyi 13. asırda Nasirüddin et Tusi kurdu.
- Coğrafya: El Biruni 11. asırda enlem ve boylam derecelerini hesapladı.
- Da Vinci'nin şifresi çözüldü: Leonardo da Vinci'nin resimlerini çizdiği aletleri İslam alimleri buldu.
Zaman - İbrahim Balta