İskilipli'nin hatırasına yakışır anıt
İskilipli Atıf Hoca'nın anıt mezar projesinin statik planı tamam..
Şapka Kanunu'na muhalefetten dolayı idam edilen İskilipli Atıf Hoca'nın, anıt mezar projesinin statik planı tamamlandı. Projenin tüm hazırlıklarının tamamlanması ile birlikte önümüzdeki günlerde inşaatına başlanması bekleniyor...
Cumhuriyetin ilk yıllarında yazdığı 'Frenk Mukallitliği ve Şapka' isimli kitap yüzünden yargılanıp idam edilen ve yıllardır kayıp olan mezarı bir süre önce bulunup İskilip'e taşınan İskilipli Mehmet Atıf Hoca'nın defnedildiği yere yapılacak olan anıt mezarın statik planı da tamamlandı. İskilipli Mehmet Atıf Hoca'nın mücadelesini ve gördüğü zulmün izlerini taşıyan anıt mezarın inşaatının temelinin de önümüzdeki günlerde atılması bekleniyor.
İskilip Belediyesi yapıyor
Çorum'un İskilip İlçesinde bulunan Gülbaba Mezarlığı'na yapılması planlanan anıt mezarın projesi; Mimar Mehmet İşçi, Mimar Khaled Awud ve Mila Proje Grubu tarafından İskilipli Mehmet Atıf Hoca'nın hayatının araştırılmasından sonra titiz bir çalışmayla hazırlandı. Projenin son hali olan statik planlarının da tamamlanmasından sonra İskilip Belediyesi ve İskilipli Mehmet Atıf Hoca için kurulan yeni bir dernek tarafından önümüzdeki günlerde inşaat çalışmalarına başlanması ön görülüyor.
Mücadelenin örneği
Yapılacak olan anıt mezar İskilipli Mehmet Atıf Hoca'nın hayatını, mücadelesini, inandığı değerleri esas alınarak hazırlandı. İskilipli Mehmet Atıf Hoca'nın idam edilmesine neden olan 'Şapka'ya karşı yeni anıt mezarda Atıf Hoca'nın sarığını andıran sekiz sütun üzerindeki kuppe de yer alacak.
Anıt mezarın özellikleri
Yeni yapılacak olan anıt mezara, geriden bakıldığında adeta bir miğferi andıracak şekilde kenarları açık sekiz sütundan oluşuyor. Bu sütunlar, 'sekiz cenneti' temsil ediyor. Sütunların içe doğru eğilimli ve sonsuza doğru yönelimi ise 'sonsuzluk, şehitlik-ölümsüzlük ve rabbe kavuşmayı' amaçlıyor. En önemlisi kubbeyi birleştiren geniş kasnak kiriş ise, Atıf Hoca'nın Mahkemede bile çıkartmayı asla kabul etmediği 'sarığı', metal kubbe ise 'takke'yi stilize ediyor. Anıt mezar için hazırlanan sunum dosyasında projenin felsefi arka planı da yer aldı. Mimaride Tevhid temelli tasarım olarak adlandırılan anıt mezarda, İslam mimarisinin bir örneği olarak yapılması planlandığı kaydediliyor. İslam medeniyetinin ruhuyla günümüz mimarisinin yorumu ile bir araya getirilen anıt mezar projesinin yaşanmış olan hazin tarihi hadiseleri stelize eden sembolik mesajlara da yer veriliyor.
Anıt mezarda yer alan sekiz sütun arasındaki demir parmaklıkların içinde bulunan dairelerin idam halkasının andırıldığı belirtilen sunum dosyasında, anıt giriş kapısı olarak tasarlanan demir parmaklık bölümünün ise İskilipli Mehmet Atıf Hoca'nın idam gömleğiyle sonsuzluğa yürüyüşünün temsil edildiği yazılıyor.
Gülbaba Mezarlığı'nda
İskilipli Atıf Hocaefendi'nin (Koldan) idam edildiği günden beri kayıp olan veya gizlenen mezarı, Mehmet Sılay'ın da içinde bulunduğu kalabalık bir ekip tarafından yaklaşık 10 yıllık titiz bir araştırma ve inceleme sonucu bulunmuştu. Mezara, 1954'ten önce Mamak Mezarlığı olan ancak şimdi Şafaktepe Parkı olarak bilinen yerde hiçbir mezar taşı, işaret olmayan çimlerin altında ulaşılmıştı. Âtıf Hocaefendi'nin kemikleri; DNA testi yapıldıktan sonra, cenaze namazı kılınıp, Yasin-i Şerif'ler eşliğinde İskilip'teki Gülbaba Mezarlığı'na defnedilmişti
haber5.com