İran teknolojiyle meydan okudu!
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, İsrail’in ülkesine saldıracağı konuşulurken Tel Aviv’e en sert cevabı nükleer kapasitesini artırarak verdi.
İsrail’in bu bahar İran’ın nükleer tesislerine saldırı düzenleyebileceği tartışılırken Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinacad, dün dünyaya gözdağı vererek nükleer programlarından geri adım atmayacaklarını gösterdi. Ahmedinacad dün adeta şov yaparak İran’ın yüzde 20 zenginleştirilmiş ilk yerli uranyumunu Tahran Araştırma Reaktörü’ne yükledi. Devlet televizyonunda canlı yayınlanan törende beyaz önlük giyen Ahmedinecad, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Fereydun Abassi Davani ile reaktöre girdi.
Yakıt yükleme işlemini başlatan Ahmedinecad, metal çubuğun tesisin havuzuna yerleştirilmesini izledi. Anmedinecad, dört reaktörün daha kurulucağını açıkladı. Devlet televizyonu canlı yayına ara vererek motorsikletli suikastçiler tarafından öldürülen İranlı dört bilim adamının fotoğraflarını gösterdi.
Yeni nesil santrifüj
Yerli uranyumun yüklenme töreninin yanı sıra dün yeni nesil santrifüj geliştirildiği duyuruldu. İran Atom Enerjisi Kurumu, teknolojik üstünlüklere sahip yeni nesil santrifüjlerin Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesislerine yerleştirilmeye başlandığını açıkladı. Nükleer teknolojide kendi kendine yeterliliğin aşamalarında biri olarak kabul edilen başarıyla yüzde 3.5 oranındaki uranyum zenginleştirme işleminin yüzde 50 daha hızlı yapılacağı belirtildi. Ahmedinejad santrifüjlerin Natanz’daki tesislere yerleştirilmesini de video konferansla başlattı.
Rusya: Endişeliyiz
İran’ın nükleer programındaki bu adımları, İsrail’in en yetkili ağızlarının saldırı sinyalleri verdiği bu döneme denk gelmesi meydan okuma olarak yorumlanıyor. Batı, İran’ın nükleer programını sadece enerji üretmek değil, silah geliştirmek için kullandığını savunurken Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, Moskova’nın İran’ın nükleer programını endişe ile takip ettiklerini, ancak askeri amaçları olduğuna dair kanıt görmediklerini söyledi. İran dün dört ay sonra AB Dışişleri Yüksek Temsilici Catherine Ashton’ın müzakerelere dönmesini teklif ettiği mektubuna da cevap verdi. İran mektubunda “İran 5+1 grubunun daha fazla işbirliğine doğru adım atmak için müzakrelere dönmeye hazır olamsını hoş karşılamaktadır” dedi.
ABD’nin Hürmüz’e gönderdiği USS Abraham Lincoln uçak gemisinden havalanan bir helikopter, İran’ın devriye gemisini boğazdan geçene kadar izledi.
1 ila 3 yıl içinde silah geliştirebilir
Nükleer fizik uzmanlarına göre İran’ın dört ya da daha fazla nükleer silah üretmeye yetecek kadar uranyumu bulunuyor. Ancak bu uranyumları zengineştirmesi için aylar gerekiyor. Ayrıca İran füzelerine uyacak savaş başlığı geliştirmesi gerekiyor, bu da bir ila üç yıl sürebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.