İran: Birbirimizle İşbirliği Yapmamız Gerekir
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mehmanperest, 'Birbirimizle işbirliği yapmamız gerekir. İstikrarsızlık, güvensizlik ve şiddetin artışı sadece ve sadece İsrail'in yararınadır' dedi...
Türkiye'nin NATO'dan istediği patriot füzelerinin geleceğinin belli olmasından sonra İran'dan yönelen eleştirileri unutturan bir açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanperest, ''Birbirimizle işbirliği yapmamız, bölgemizde asayişi ve güvenliği sağlamamız gerekiyor. İstikrarsızlık, güvensizlik ve şiddetin artışı sadece ve sadece İsrail'in yararınadır'' dedi.
Mehmanperest, Palandöken Dağı'nda bir otelde düzenlediği basın toplantısında, bölgeye hakim olan hassas şartlar çerçevesinde iki ülke arasındaki yetkililerin mutlaka birbiriyle görüşmesi gerektiğini söyledi.
Eğer bölgede bir kriz mevcutsa, bölge ülkelerinin yetkililerinin birbirleriyle görüşerek bunu çözmeleri gerektiğini ifade eden Mehmanperest, ''Bölgesel işbirlikleri, bölgesel krizlerin çözümü, eğer bölgedeki ülkelerin birbirleriyle işbirliği neticesinde çözülecek durumdaysa, mutlaka iki ülke arasında, yani İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin birbirleriyle görüşmesi akabinde olacaktır'' diye konuştu.
Bu tür işbirliklerinin gerçekleşmesi için medyaya çok önemli roller düştüğünü vurgulayan Mehmanperest, medyanın şüphesiz kendi ülkelerinin görüşlerini daha iyi bir şekilde yansıtması ve halklarına bunu bildirmesi gerektiğini ifade etti.
Mehmanperest, bu doğrultuda iki ülkenin medya mensupları arasında da işbirliği kurulması için çaba gösterilmesinin önemine değinerek, medya çalışanlarının, bölgede ve ülkelerde vuku bulan olayların haberlerini direkt olarak birbirlerinden almalarının uygun olacağını söyledi.
Bir gazetecinin, Türkiye'de konuşlanacak patriot füzeleriyle ilgili İran Dışişleri Bakanı'nın ''Patriot füzeleri 3. dünya savaşının habercisi olabilir'' yönünde açıklaması olduğunu belirtmesi üzerine, Mehmanperest, şöyle konuştu:
''İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı'nın, 'bu konu 3. dünya savaşına kadar gidebilir' diye bir deyimini ilk defa olarak sizden duyuyorum. Ben İran İslam Cumhuriyeti'nin siyasi tavırlarını aktarmakla yükümlü bir kişiyim ve şu ana kadar da böyle bir tavır sergilemedik ve aktarmadım.
İşte bu nedenledir ki iki ülkede vuku bulan olayları, medya gruplarımız, muhabirlerimiz, basın mensuplarımızın birbirlerinden direkt alması gerekmektedir. Eğer üçüncü bir mihraptan alırsa orada doğru bir haber olmayabilir.''
Suriye'deki problemin çözümü için 6 maddelik öneri
Demokrasinin her ülkede aynı olduğunu vurgulayan Mehmanperest, şöyle devam etti:
''Eğer herkes bütün ülkelerde demokrasinin ve istikrarın gerçekleşmesi için çaba gösterirse, hiç şüphe yok ki hiçbir problem ülkelerde ve bölgelerde yaşanmaz. Suriye'de bir kriz meydana geldi. Bu krizin ortadan kaldırılması, çözümü, halkın daha az zarar görmesi için görüş ortaya koyduk.
İran İslam Cumhuriyeti'nin görüşüne göre, Suriye halkının gerçek bir seçim sürecinde kendi hükümetini ve kendi geleceğini belirlemesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili 6 maddelik bir öneri sunduk.
Bu 6 maddelik planı İran olarak Türkiye, Mısır, Arabistan ve Rusya'ya verdik. Aynı planı BM Suriye Özel Temsilcisi'ne de sunduk. Bize göre her şeyden önce Suriye'deki şiddet olayları hemen durmalıki halk daha fazla zarar görmesin.''
İran'ın bulunduğu 6 maddelik öneri hakkında bilgi veren Mehmanperest, ''Ulusal görüşmeler başlamalı ve milli grupların temsilcileri bir araya gelerek görüşlerini ortaya koymalı. Bunun akabinde temsilcilerin görüşleri doğrultusunda geçiş hükümeti kurulmalı ve dolayısıyla geçiş hükümeti iş başına gelmeli. Bu geçiş hükümetinin seçimlerin tarihini belirlemesi gerekiyor. Bu dönemde de insani yardımların Suriye halkına gönderilmesine başlanmalı'' dedi.
Batılı ülkelerin Ortadoğu'da fitne kaynağı oluşturmak istediğini dile getiren Mehmanperest, şöyle dedi:
''Onların arzusu ve isteği, bölgenin büyük ve güçlü ülkeleri birbiriyle her zaman sürtüşsün....Bizim batılı ülkelerin komploları ve İsrail'i güvene almak istemeleri karşısında durmamız gerekiyor. İşbirliği yapmamız, bölgemizde asayişi ve güvenliği sağlamamız gerekiyor. İstikrarsızlık, güvensizlik ve şiddetin artışı sadece İsrail'in yararınadır.''
GENELKURMAY BAŞKANI FİRUZABADİ TEHDİT ETMİŞTİ
Öte yandan, İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, patriotların gelmesinin gündeme girmesi üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kendisini güven içinde hissetmesini arzuladıklarını belirtirken, NATO'ya Patriot füzelerini Türkiye'de konuşlandırmaması çağrısında da bulundu.
"Her bir Patriot dünya haritası üzerinde kara bir lekedir, bir dünya savaşına sebep olabilir" diyen İran Genelkurmay Başkanı, Batılı ülkeleri dünya savaşı planları yapmakla suçladı ve "Bu hem insanlığın hem de Avrupa'nın geleceğini tehlikeye düşürür" dedi.
Türkiye'ye karşı herhangi bir eylem tehdidinde bulunmaktan kaçınan Firuzabadi, "Türkiye bizim dostumuzdur. Türkiye'nin güvenlikte olmasını arzularız" diye konuştu.
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda'dan tedarik edilecek Patriotların gelecek ay sonlarında Türkiye'de konuşlandırılması bekleniyor.
Ajanslar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.