Irak'ın üçe bölünme planı 50 sene öncesinin
İsrail'in planına göre, kuzeyde Kürt, ortada Arap devleti kurulacak, güney ise İran Şahı Pehlevi'ye hediye edilecekmiş.
Abdullah Aydoğan Kalabalık / Dünya Bülteni
Hint yazar Karanja'nın yazdığı 'İsrail Hançeri'ne göre Irak'ın üçe bölünme planı, tam 50 yıl öncesine dayanıyor. Irak'ın kuzeyinde Kürt, orta bölgelerinde Arap devleti kurulması ve Şiilerin yaşadığı güneyin ise İran şahına hediye edilmesinin planlandığı, ancak İran devriminin ise bu planları suya düşürdüğü ortaya çıktı.
Irak'ın üçe bölünme planının Saddam rejiminin Amerika tarafından devrilmesinden hemen sonra gündeme gelmesinin tesadüf olmadığı, 1957 yılında Hindistanlı gazeteci Karanja tarafından yazılan 'İsrail Hançeri' adlı kitapta da belirtiliyor.
Mısırlı bir araştırmacının ortaya çıkardığı kitapta, sadece Irak değil Suriye ve Lübnan'ın da bölünmesi planlarına yer veriliyor. Kitaptaki gizli İsrail belgelerine göre, Nil ve Fırat Nehirleri arasındaki vadedilmiş toprakların ele geçirilebilmesi için Suriye'nin Dürzi, Alevi ve Sünni Araplar olmak üzere üçe bölünmesi, Lübnan'ın ise Maruniye ve Şiiyye olarak ikiye ayrılması planlanıyor.
Kitaba göre, Irak'ın kuzeyinde Kürt devleti, orta bölümde Arap devleti kurulacak, güney ise zamanında Amerika'nın stratejik ortağı olan İran Şahı Rıza Pehlevi liderliğindeki İran'a katılacaktı.
Mısırlı araştırmacının ifadesine göre bu senaryonun hedefi; İran Şahı Pehlevi'vi mükafatlandırmak, körfezde bir siyasi boşluk oluşturarak, Amerika ve İsrail'in stratejik hedeflerine ulaşmalarını kolaylaştırmaktı.
Mısırlı araştırmacı Ahmet Said Taciddin tarafından Amerika'nın Irak'ı işgalinin 6. yılı ansına bu hafta Kahire'de basılan kitap, 408 sayfadan oluşuyor.
Kitapta, 1990 yılında Irak'ın Kuveyt'i işgalinden soraki gelişmeler, Irak'a uygulanan ambargo, 2003 yılında Amerika'nın Irak'ı işgali, Saddam'ın devrilmesi ve Irak'ın üçe bölünme planları konu ediliyor.
Mısırlı araştırmacı kitabında, Sudan, Suudi Arabistan ve Mısır'ın da 80'li yıllarda din, mezhep ve ırk eksenli bölünmesinin planlandığını belirtiyor.
Irak'ın işgalinden sonra ortaya çıkan silahlı gruplara da değinen kitap, Irak'ta Selefi, Vatani, Baas, Kürt ve Şii cemaatler olarak beş ayrı kütle altında toplam 18 ayrı silahlı grubun kurulmasının planlandığını kaydediyor.
Irak'ın fakirleştirildiğine de değinen kitap, Iraklıların yüzde 40'ının fakirlik sınırının altında yaşadığını, işsizliğin yüzde 50'ye çıktığını, 4 milyon Iraklının ise ülkesini terk ettiğini, milyonlarca insanın da haytını kaybettiğini belirtiyor.