Irak sınırı profesyonel askerlerin
Genelkurmay Başkanlığı, bir haftadır Türkiye'nin tartıştığı konuda açıklama yaptı. Irak sınırında artık profesyonel askerler görev alacak.
Genelkurmay, haftalık basın bilgilendirme toplantısında Irak sınırını artık profesyonel askerlerin koruyacağını duyurdu.
Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, profesyonelleşme adımının Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı komando tugaylarıyla, Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı bir komando tugayını kapsadığını söyledi.
Tümgeneral Güler, şöyle devam etti:
''Burada önemli olan şu, bu birliklerin de operasyonel unsurları profesyonelleşecektir. Örneğin bir komando tugayında bulunan hizmet, destek unsurları, şoför gibi diğer faaliyetlerde görevli olan personel, normal yine şu anki temel askerlik sisteminde 15 aylık askerlik görevini yapan erbaş ve erlerden oluşacaktır.''
Komando birliklerinin profesyonelleşmesinin şu anda yüzde 84 olduğunu ve Ağustos 2010'da yüzde yüze ulaşacağını bildiren Tümgeneral Güler, bu birliklerin sadece operasyonel unsurlarının uzman erbaşlardan oluşacağını söyledi.
Tümgeneral Güler, ''Gediktepe olayı sonrasında gündeme gelen hudut birliklerinin de profesyonel askerlerden oluşturulması kapsamında bir ön çalışma başlatıldı. Irak hududundan başlamak üzere, hudut birliklerinin operasyonel faaliyetlerinde görev alacak personelinin belirli bir süre içerisinde profesyonelleşmesi hedeflenmiştir'' dedi.
PKK'LILAR 3-5 KİŞİLİK GRUPLARLA SINIRDAN SIZDI
Gediktepe'ye yapılan terörist saldırısındaki sızmayla ilgili bir soru üzerine, Tümgeneral Güler burada terörist rakamını bire bir bilmenin mümkün olmadığını söyledi.
Gerek haber kaynaklarından gerek telsiz konuşmalarından gerekse saldırı esnasındaki yoğunluk değerlendirilerek yaklaşık bir sonuca varmanın mümkün olduğuna işaret eden Tümgeneral Güler, ''Böyle bir değerlendirmeye göre saldırıyı yapan grubun 50-60 civarında olduğu, bunlara destek, ki bunun içerisinde kılavuzluk, lojistik destek dahildir, veren unsurların ise 40-50 kişi civarında olduğunu söylemek mümkündür'' dedi.
Tümgeneral Güler, şöyle devam etti:
''Çok bildiğini zanneden, aslında konudan hiç bilgileri olmayan bazı yorumcuların söylediği gibi, 100-200 kişilik bir grup toplu halde tören geçişi yapar gibi hudutlardan girmiyor. Günlerce önceden başlayan, 3-5 kişilik grupların sızması, sonra bunların değişik yerlerde 15-20 kişilik gruplar halinde bir araya gelmeleri ve nihayet saldırıdan hemen önce hedef bölgesinde bir araya gelmeleri şeklinde bir taktik izleniyor. Bu nedenlerle insansız hava araçlarının ya da diğer istihbarat vasıtalarının 200 kişiyi tespit edemedikleri gibi bir durum ortada yok.''
PREDATÖRLER SINIRDA 16 SAAT UÇUYOR
Genelkurmay Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Fahri Kır, ABD ile istihbarat paylaşımı hakkında da bilgi verdi.
Tümgeneral Kır, iki ülke arasında 2007 yılının Kasım ayında başlayan istihbarat paylaşımının sağlıklı şekilde sürdürüldüğünü söyledi. İstihbarat paylaşımında, esas vasıta olarak insansız hava aracı ''Predatör''ün kullanıldığını ifade eden Tümgeneral Kır, ''Predatör, belirlenen uçuş planlamasına göre Türk personelin kontrolünde kullanılmakta ve günde ortalama 15-16 saat görev yapmaktadır'' dedi.
''Predatör''lerin, gözetleme yaparken 130 metre genişliğinde 130 metre uzunluğunda bir alanın görüldüğünü, bir seviye yaklaştırma yapıldığında ise bu uzunlukların 60 metre olduğunu anlatan Tümgeneral Kır, ''Predatör'den alınan görüntüler, tarafımızdan gerçek zamanlı olarak izlenmekte, analiz edilmekte, değerlendirilmekte ve gerekli operasyonel faaliyetler icra edilmektedir'' diye konuştu.
Tümgeneral Kır, özellikle hava koşulları nedeniyle ''Predatör''lerin bazen kısıtlamalara uğradığına da dikkati çekti.
YAYLALARDA HALKLA TERÖRİSTİ AYIRMADA ZORLUK VAR
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşların havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkmaya başladığına dikkati çeken Tümgeneral Kır, ''Elbette ki vatandaşlarımızın yaylaları serbestçe kullanarak, geçimleri için çok önemli olan hayvancılığı yapmaları bizim de isteğimizdir. Vatandaşlarımızın refah seviyesinin yükselmesinden mutluluk duyarız'' dedi.
Bu durumun terör örgütü tarafından istismar edildiğinin altını çizen Tümgeneral Kır, ''Yaylaların terörist faaliyetler için kullanılması, bazı sorunlar yaratmakta, güvenlik güçlerimizin halkla teröristi birbirinden ayırmada zorluk yaşamasına neden olmaktadır'' ifadelerini kullandı.
Zaman zaman yaşanan tereddütlerde güvenlik güçlerinin zayiat verebildiğini dile getiren Tümgeneral Kır, ''Bu durum, hem vatandaşlarımız hem de güvenlik güçlerimiz açısından riskler oluşturmaktadır. Nitekim, bu ikilem, Gediktepe'de de yaşanmıştır'' diye konuştu.
'SINIR DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞILIYOR'
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, ''terörle mücadelede sınırlarda değişiklik yapılabileceği'' yönündeki açıklamalarını ve medyada benzer tartışmaların yapıldığını hatırlatan gazeteciye Tümgeneral Güler, ''konunun öteden beri çeşitli platformlarda tartışıldığı'' karşılığını verdi.
Tümgeneral Güler, ''Türkiye-Irak sınırının coğrafi açıdan zor bir sınır olduğu gerçektir. Bizim bu konuda şu aşamada bir şey söylememiz uygun değildir'' dedi.