'İnternet haberciliği artık meslek olacak'
Basın İlan kurumu Başkanı Atalay'dan internet haberciliği yapan emekçilere müjde: İnternet haberciliği meslek olacak.
Basın İlan kurumu Başkanı Mehmet Atalay, İnternet yasası, gri pasaport, gazetecilere konut projesi, iletişim mezunlarına iş olanağı gibi medyanın gündeminde olan konuları değerlendirdi. İşte Atalay'ın medya mensuplarına ve özellikle internet gazetecilerine müjdeleri...
Yeni internet yasası ile ilgili düzenlemelerin Ocak ayında hazır olacağı açıklanmıştı. Yasa ne zaman yürürlüğe girecek?
İnternet medyasını hukuki zemine oturtmayı öngören yasa tasarısı taslağı şu an hazır. Tasarı Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün elinde. Biz de Basın İlan Kurumu olarak bu konuya destek verdik. Sayın Bülent Arınç da bu metnin hazırlanmasında yardımcı olmuştur.
Peki ne getiriyor bu yeni yasa?
İnternet gazeteciliği meslekten sayılmıyordu, şimdi kanun önünde internet haberciliği resmen bir meslek olacak, hukuki çerçeveye oturtulacak ve haklar verilecek. Hiçbir sosyal güvenceleri yoktu, meslekten sayılmıyordu… Şimdi böyle olmayacak, artık bir meslek olarak sayılacak, sosyal güvence verilecek, reklam almalarının yolu açılacak. Bu yeni yasa ile internet siteleri, reklam gelirlerinden faydalanabilecek.
İnternet medyasının gelecekte gazetelerin yerini alacağı söyleniyor. Bu yasa ile internet haber siteleri gazetelerle benzer konuma erişecek diyebilir miyiz?
Tabii gazeteleri saf dışı bırakıp, onların yerini alması zor. Gazetelerin yeri ayrı, ama onlarla aynı seviyelere gelecektir. Zaten internet haberciliği sürekli gelişmekte. O zaman ne olacak, gazetelerle internet haber siteleri arasında muhteşem bir rekabet olacak.
Basın İlan Kurumu olarak gazeteciler için gri pasaport projesi vardı. Gri pasaportlar şu an ne aşamada?
Gri pasaport için gazete ve televizyonların ilgili isimlerinden oluşturulan liste Sayın Bülent Arınç'a teslim edildi. Artık sadece iş uygulamaya kaldı.
Bir de gazeteciler için konut projesi olduğunu duyduk.
Ev sahibi olan gazeteciler var ama olmayanlar da var, biz basın mensuplarını konut sahibi yapabilmek amacıyla Ankara'da TOKİ ile Basın İlan Kurumu olarak ortak bir proje hazırladık. Konut sahibi olmayan meslektaşlarımızın bu sorununu çözeceğiz, bu proje için yer ve arazi bakacağız, İstanbul'da en az 1 belki 2 yer olabilir, hatta İstanbul dışında da olabilir, bunları görüşüyoruz.
İletişim mezunlarına da iş imkanı açılacak mı?
Bu konuda şöyle bir çalışma yapıldı, resmi ilanlara kurumun aracılık ettiği yerlerde yayınlanan gazetelerin asgari fikir işçileri kadrosunda görevlendirilecek iletişim fakülteleri veya diğer fakültelerin iletişimle ilgili bölümlerinden mezun olanlar için, aranılan en az ara vermeden 6 ay çalışmış olmak şartı kaldırıldı.
Galatasaray'ın yeni stadına yaptığınız katkıları herkes biliyor, bu konuda Galatasaray yönetimi size de teşekkürlerini sundu. Ama Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın "Devlet Galatasaray'a stat yaptı, biz kendi cebimizden yaptık" gibi bir sitemi oldu. Bu sitemi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, devlete bir kuruş maliyet bırakmadan kendi stadlarını kendi ceplerinden yaptı. Bunun dışında Seyrantepe'yi de devlet yaptı. Biz kim yaparsa yapsın, Türkiye'de statların yenilenmesini istiyoruz bu konuda Sayın Başbakanımızla böyle bir çalışma başlatmıştık. Tabii bunu yaparken adaleti sağlamak lazım. Şimdi bu konuda Gençlik Spor Genel Müdürlüğünün bir çalışması var, buna göre statların kulüplere satışı durumunda, stadını kendi yapan kulübün inşaat sırasında harcadığı para, statın değerinden düşer. Yani Şükrü Saraçoğlu Stadının bir satış bedeli vardır, bu statı Fenerbahçe yapmıştır, o harcama hesap edilir ve kulüp stadı satın almak istediği zaman devlet, o yapılan harcamayı stad bedelinden düşer. Bu çalışma kanunlaştığı takdirde bu adaletsizlik de çözülmüş olacak.