İngiltere Siber Silah Geliştiriyor

İngiltere Siber Silah Geliştiriyor

Devletler arası mücadelede siber saldırıların etkili olduğunu İran nükleer tesislerindeki uranyum zenginleştirmenin aksatılması için geliştirilen Stuxnet virusu göstermişti.

 

Devletlerin ulusal savunmalarında yeni yapılanmalara gitmesinin kaçınılmaz olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Guardian'ın İngiltere Savunma Bakanı ile yaptığı röportaj bir ülkenin siber silah programları geliştirdiğinin resmi olarak açıklanması açısından önem arz ediyor.

"İngiltere siber savaş tehditine karşı siber silah programı geliştiriyor" adlı makaleden;

İngiltere'de bakanlıkların, ulusal güvenliğe yönelik siber dünya kaynaklı artan tehditlere karşılık verebilme adına saldırı kabiliyetini arttıracak bir siber silahlar programı geliştirdiği ortaya çıktı.

SİBER SİLAHLAR CEPHANELİĞİN BİR PARÇASI

Milli Savunma Bakanı Nick Harvey, Guardian'a verdiği röportajda "siber dünyadaki aksiyon geleceğin muharebesine dahil olacak" dedi ve siber silahları ülkenin cephaneliğinin bir parçası olarak gördüklerini ifade etti. Böylesi bir programın varlığına dair bu ilk resmi açıklama.

Harvey bu silahların özel kuvvetler gibi diğer askeri varlıkların tabi olduğu benzer kurallarla yönetileceğini söyledi.

SİBER GÜVENLİK OPERASYONLARI MERKEZİ ÖNCÜ ROL ÜSTLENİYOR

"Bir takım becerilere sahip olmamız lazım ve şu anda bunu geliştiriyoruz." ... "bunları kullanacağımız durumlar ve nasıl kullanacağımız, geniş ölçüde diğer alanlarda yapacaklarımıza paralel şekillenecek" dedi.

Ne tür silahlar geliştirildiği bir sır olmasına karşın, anlaşılıyor ki bakanlar kurulu ve Siber Güvenlik Operasyonları Merkezi bu konuda öncü rolü üstleniyor, zaman içinde Savunma Bakanlığı'ndan bazı geçişler olacaktır. Milli Savunma Bakanlığı kısa bir süre önce General Jonathan Shaw'u bir siber savunma operasyonlar grubunun başı olarak atadı. Bu kişinin hiç bir bilişim teknolojileri geçmişi olmasa da, Paraşüt Birliği komutanı olarak elde ettiği deneyim ordu için neyin yararlı olabileceğini belirlemede faydalı olabilir.

650 MİLYON POUND EKSTRA KAYNAK

Bu anlamda geçen sene İran uranyum zenginleştirme programını başarıyla kesintiye uğratan Stuxnet virüsü bir dönüm noktası olmuş görünüyor.

Geçen sene İngiltere'de ulusal güvenlik stratejisi kapsamında siber güvenlik için 650 milyon pound'luk ekstra bir kaynak ayrıldı.

ÇİN MODERN ORDULAR VE TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİYOR

Harvey gelecekte tehditlerin nereden gelebileceğine dair ayrıntıya girmese de "batının her zaman siber teknolojinin temposunu ve yönünü belirleyebileceğini düşünmek aptalca olur." dedi.

Özellikle de Çin'in "modern ordular ve modern teknolojiler" geliştiriyor olduğunun altını çizdi.

BİR KİŞİNİN KUDRETİ

"Karşı karşıya olduğumuz yükselen tehdit, olağanüstü karmaşık ve çok daha şeytani, çok daha ölümcül, ve çok ama çok daha uygulanabilir. Modern teknoloji bir kişinin endüstriyel şiddeti artan ölçüde vatandaşlarımıza tatbik etmesine izin veriyor ki önceden bu devletlerin yapabildiği bir şeydi."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.