IMF'nin Başına Şimşek mi Geçiyor?
New York Times (NYT) gazetesi IMF'in başına kimin geçebileceği konusunda bir değerlendirme yazısı kaleme aldı...
Yazıda IMF başkanı için potansiyel ve ılımlı aynı zamanda da eleştiri almayan adaylar listesinde ilk iki isim olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Kemal Derviş'in isimlerini zikretti. NYT, Bakan Şimşek'in ''Bu konuda (IMF başkanlığı için) en ufacık bilgi, tecrübe eksikliğimin olduğunu düşünmüyorum'' sözlerine dikkat çekti.
Gazete Bakan Şimşek dışında yine bir diğer tanıdık isim olarak eski bakanlardan Kemal Derviş'in de potansiyel adaylar arasında isminin şimdiden görüldüğü ve diğerlerine göre de öne çıktığına işaret etti. Yazıda II. Dünya Savaşı'ndan sonra IMF başkanlığı için bugüne kadar hep Avrupalı birilerinin getirildiğine işaret edilirken, bunun karşılığında Amerika'da ise Dünya Bankası'nın merkezinin bulunduğu vurgulandı.
Gazetenin yazısında Avrupa ülkelerinin küresel ekonomik gelişme ile kıyaslandığında etkileyici gücünü yitirmeye başladığı bunun aksine başka devletlerin bu konuda daha etkileyici gelişmelere imza attığına vurguda bulunuldu. IMF'in başına iki potansiyel Türk adayın dışında Hindistan, Meksika ile Güney Afrika ülkelerinin de talip olduğunun altı çizildi.
Çin'in IMF'de ABD ile Japonya'dan sonra üçüncü en fazla etkiye sahip olduğunu belirten yazıda, ancak bu ülkenin herhangi bir aday konusunda şimdiye kadar girişimi olmadığına işaret edildi. Yine NYT makalesinde Çin hükümet sözcüsünün IMF'in başına seçilecek kişinin bu makamı hak etmesi gerektiği konusunda yaptığı açıklama kaleme alındı.
IMF BAŞKANLIĞI İÇİN İKİ ŞART; GELİŞEN PAZAR VE AVRUPALI OLMASI
Makalede Almanya'dan muhtemel Avrupa Merkez Bankası başkanı adayı olarak görülen Deutsche Bank'ın Başkanı Josef Ackermann'ın da isminin IMF başkanlığı için geçtiğini ileri sürüldü. Aynı yazıda yine Almanya'dan Thomas Mirow'un da muhtemel adaylar arasında olduğuna işaret edildi.
Makalede görüşü alınan bazı uzmanlar da IMF'in başına Avrupa'nın bazı ülkelerinde yaşanan ekonomik krizin çözümü için bu bölgede olup bitenleri iyi bilen birisinin gelmesine işaret etti. ABD Hazine Bakanlığı eski uzmanlarından ve Washington merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü'nden Charles Dallara, IMF'in başkanlığı için Avrupa geleneğine vurguda bulunduktan sonra, ''Bir başka önemli unsurda bu makam için yeni başkanın gelişen bir pazardan olması gerektiğidir'' dedi. Dallara'nın Khan'ın yeri için iki önemli faktör olarak öne sürdüğü gerekçeler Bakan Şimşek ile Derviş isimlerinin Amerika tarafından olumlu bakıldığını gösteriyor.
New York'ta Rikers Adası'nda mahkumluk günlerini geçiren IMF Başkanı Straaus-Khan'ın görevinden istifa etmesi yönünde uluslar arası baskının arttığına işaret ediliyor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.