İlk helikopterimiz Arıkopter
Projelerin önünün tıkandığı, üretim yerine "acil satın alma"ların yavaş yavaş gündemden düştüğü Türkiye, ilk helikopteri Arıkopter'i 2010'da uçurmayı planlıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Türkiye'nin ilk helikopteri olacak Arıkopter'in önümüzdeki yılın sonunda tamamlanacağını ve test uçuşlarını yapacağını söyledi. Arıkopter'in seri üretimi için Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık nezdinde girişimler yürüttüklerini belirten Şahin, seri üretimle ilgilenen bazı Amerikalı şirketlerle görüşmelerde bulunduklarını ifade etti.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, göreve gelmesinin ardından geçen bir yılı değerlendirdi. Cihan'a konuşan Şahin, en büyük hedeflerinin Ar Ge üniversitesi olmak olduğunu söyledi. Göreve geldiğinden bu yana İTÜ'ye var olan misyonuna yeni misyonlar yüklemeye çalıştığını belirten Şahin, üniversite, sanayi ve teknoparklar arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için çabaladıklarını belirtti.
Amerika'da 5 bin üniversiteden 70 tanesinin Ar Ge ağırlıklı çalıştığını belirten Şahin, Türkiye'de en az 4 ya da 5 Ar Ge üniversitesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Dünyanın en iyi 100 üniversitesinin büyük çoğunluğunun Ar Ge üniversiteleri olduğuna dikkat çeken Şahin, "Türkiye'nin Ar Ge'ye, patente ihtiyacı yok mu? Teknoloji geliştirmeye ihtiyacı yok mu? Sadece mühendis yetiştirmeye mi ihtiyacı var? Teknolojiyi sürekli ithal mi edeceğiz?" diye konuştu.
-"MALİ VE İDARİ ÖZERKLİK VERSİNLER, NE YAPACAĞIMIZI GÖRSÜNELER" -
İTÜ olarak en büyük isteklerinden bir tanesinin de mali ve idari özerklik olduğuna dikkat çeken Şahin, YÖK kanunundaki sorunlar yüzünden istedikleri bir çok şeyi yapamadıklarını aktardı. Türkiye'de 4 ya da 5 üniversiteye mali ve idari özerklikle birlikte Ar Ge üniversitesi statüsü verilmesi gerektiğini belirten Şahin, "Türkiye bir şeyler yapmak isteniyorsa, 4 ya da 5 üniversiteye versinler bu statüyü. Bizi 4-5 yıl sonra görsünler. Türkiye'yi nereye taşıdığımızı görsünler. Elimizi kolumuzu bağlayarak 'Buyurun koşun' deniyor. Ben geldiğim günden beri vurguladığım konular bunlardır. Bunların dikkate alındığını görüyorum ama vakit kaybetmemek gerekiyor. Dünya 4. viteste gidiyorsa bizim 5. 6. viteste gitmemiz gerekiyor. Çünkü aradaki boşluk git gide artıyor. Dünya sıralamasında üniversitelerimizin durumu git gide geriye gidiş var. Demek ki bazı üniversiteler daha hızlı koşuyor." şeklinde konuştu.
Teknopark ve teknokent projeleriyle üniversite - sanayi işbirliğini gerçekleştirmeye çalışan İTÜ, toplam 28 bin metrekare alanda Teknokent çalışması yapıyor. 47 bin metrekarelik yeni bir inşaata başlayacaklarını söyleyen Şahin, "İhalesini yaptık. Dün anlaşmasını imzaladık. Gelecek yılın sonuna kadar 3 bin, 3 bin 500 yeni mühendis istihdam edilecek." dedi.
-"ÖNCEDEN BİZ GİDERDİK, ŞİMDİ DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER BİZE GELİYOR"-
En büyük hedeflerinden birisinin de üniversiteye yerleştirme sınavında dereceye giren öğrencilerin İTÜ'yü tercih eder hale getirmek olduğunu belirten Şahin, "Bunu tabi ÖSS sonrası göreceğiz. Şimdi bir şey söylemek doğru olmaz ama önceki yılarla göre ilk 100, 500 deki öğrencilerin ilgisinin arttığını gördük. İlk 100'deki öğrencilere daha önce biz giderdik, artık onlar biz gelmeye başladı. Tabi basından İTÜ'yü ve yaptığımız projeleri takip ediyorlar. Burs olanaklarımızı görüyorlar. Bakalım sonucu göreceğiz. " diye konuştu. Üniversiteye ait 2 vakfın öğrencilere sağladığı burs imkanının da bu tercihte önemli rol oynayacağını söyledi.
-"ANA BİLİM DALLARI DEREBEYLİKLER GİBİYDİ, HEPSİNİ KALDIRDIK"-
Üniversite çatısı altında 40 bölüm olmasına rağmen 200'ün üzerinde ana bilim dalı olduğuna işaret eden Rektör Şahin, bunun da büyük sorunlar çıkardığını vurguladı. Özellikle ana bilim dalı seçimlerinde gruplaşmaların ve öğretim görevlileri arasında küskünlüklerin yaşandığını vurgulayan Şahin, aldıkları son senato kararıyla üniversitedeki tüm ana bilim dallarını kaldırdıklarını açıkladı. Şahin, "Bu çok radikal bir karar. Yaklaşık 1 ay önce kaldırdık ve YÖK'e sunduk. Şimdi artık 40 bölüm ve 40 ana bilim dalı var. O kadar. Zaten dünyada yok böyle bir sistem. Ana bilim dalı küçük derebeylikler demek. Bölüm başkanı, ana bilim dalı başkanını ikna edemiyorsa icabında bölümü yönetemiyor. Onlar da seçimle geliyor. Seçim olduğu zaman ikiye bölünüyor. Bir grup yazı yaşarken bir grup kışı yaşıyor. İşleyişi yavaşlatıyor bürokrasi artıyor. Küskünlükler artıyor. " şeklinde konuştu. Kararlarına ana bilim dalı başkanlarının çoğunun itiraz ettiğini aktaran Şahin, kararın senatoda 22'ye karşı 2 oyla alındığına dikkat çekti.
-"ARIKOPTER'İN PROTOTİPİ 2010 SONUNDA UÇACAK, SERİ ÜRETİM İSTİYORUZ" -
Tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.'de (TUSAŞ-TAI) montaj edilen Arıkopter'in gelecek yılın sonuna kadar tamamlanacağını belirten Prof. Dr. Muhammed Şahin, prototipin uçurulacağını aktardı. Projenin sahibinin İTÜ olduğunu ve bizzat kendileri tarafından yürütüldüğünü belirten Şahin, "Projenin sahibi biziz, tasarımı her şeyi burada yapıldı. Belli parçaların üretimini dışarıdan alıyoruz. Onun da takdir edersiniz prototiplerde bir parça üretmek için bir fabrika kurulması gerekli. 1 ay önce TAİ'de ziyaret ettim yerinde inceledim. Montajı orada yapılıyor. Şu anda seri üretime geçilmesi için hem Cumhurbaşkanlığı, hem de Başbakanlık nezdinde girişimlerimiz var. Amerika'dan şirketler var. Seri üretime birlikte geçebiliriz diye ilgi var. " ifadelerini kullandı.
HABERVAKTİM