İlk 'Güneş Evi'

İlk 'Güneş Evi'

Avrupa Birliği (AB) fonu desteği ile hazırlanan Türkiye'nin ilk 'Güneş Evi' Diyarbakır'da açılıyor.

Avrupa Birliği (AB) fonu desteği ile hazırlanan Türkiye'nin ilk 'Güneş Evi' Diyarbakır'da açılıyor. Güneş, toprak ve mimariden uyumlu bir şekilde yararlanıldığı Güneş Evi'nde enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlandığı gibi güneş ışınları ile birçok elektronik ev aletini çalıştırmak mümkün oluyor. Güneş Evi, yarın açılacak.
İnsanlık küresel ısınmanın kıskacındayken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ve Türkiye'de bir ilk olan Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı projesi; güneş, toprak ve mimarinin 'Enerji mimarlığı' ilkelerine göre kullanılması durumunda doğayla uyumlu ekolojik bir hayatın mümkün olduğunu gösteriyor. Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı AB'nin fon desteği verdiği, 72 kuruluşun sponsor olduğu Diyarbakır Güneş Evi, yılın en fazla güneş alınan günü olan 21 Haziran'da açılıyor.


Diyarbakır Güneş Evi Proje Müellifi Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, Güneş Evi'ndeki bilgisayar, lamba, buzdolabının güneşten alınan enerji ile çalıştığını gösterdi. Erengezgin'in anlatımlarına göre yapılan araştırmalar, yılda 2 bin saat güneş alan bölgelerin güneş enerjisinden yararlanmak için uygun olduğunu gösteriyor. Türkiye, ortalama 2 bin 600 saat güneş alabiliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yılda 3 bin 20 saatle Türkiye ortalamasının üzerine çıkıyor. Diyarbakır ise Güneydoğu ortalamasının da üzerine çıkıyor ve yılda 3 bin 300 saat güneş enerjisi alabiliyor.