İlaç niyetine bu ekmeği yiyin
Prof. Acar, hastalarına ilaç yazmak yerine bu ekmeği öneriyor. Ne kadar yerseniz yeyin, kilo yapmıyor. Ömrü uzatan bir de kahvaltı listesi var.
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Acar, sağlıklı beslenebilmek için tüketilmesi gereken gıda maddelerini tanıttı. Bunların başında kepek ekmeği geliyor...
Önerdiği kahvaltı ise doğru sandığımız çok şeyin aslında ne kadar yanlış olduğun ortaya koyuyor.
Profesör basın toplantısı öncesi de küçük bir şov yaptı. Spor ve beslenmenin önemi açısından bu şov çok şey anlatıyordu. Profesör Acar, tek bir kol darbesiyle çatı kiremidini bir vuruşta kırdı.
KEPEK EKMEK HER DERDE DEVA:
Bu küçük gösterinin ardından da Prof. Dr. Hasan Acar, sağlıklı beslenme tüyolarını sayıp döktü.
Kabızlık için ilaç yazmayıp, hastaya kepekli ekmek tavsiye ettiğinin altını çizen Acar, " Yıllardır hastanede kabızlık için ilaç yazmam, kepekli ekmek tavsiye ederim'' dedi.
KEPEK EKMEĞİN FAYDALARI
*Kepek ekmek B vitamini deposudur.
*Düşük kalori değeri, bağırsak hareketlerini hızlandırması, kilo kontrolü gibi sayılamayacak kadar çok faydası vardır.
*Şeker hastalığına hipertansiyonda dört dörtlüktür.
*Kabızlığa bağlı 30 çeşit hastalık vardır. Bunları önlemenin doğal ve en güzel yolu kepektir.
*Ne kadar tüketilirse tüketilsin kilo yapmıyor.
ŞEKERİ EVDEN ATIN:
Prof. Dr. Acar, sağlıklı beslenme önerilerinin başına şekeri koyuyor ve şekeri evden atın diyor... Nedenini de şöyle açıklıyor;
*Kahvaltıda asla şeker, tatlı tüketilmemeli. Şekerin son 5 yıl içerisinde inanılmaz derecede zararları ortaya çıktı. Kalorijen etkileri yanında kanser hücrelerini besleyici etkisi vardır. Hücreleri yaşlandırıcı etkisi vardır, hayatı kısaltıcı etkisi vardır. Şekeri tümüyle evimizden çıkarmamız lazım, reçeli evimizden çıkarmamız lazım, sadece bal. O da çocuklara.
ÖMRÜ UZATAN BESLENME: "Düşük kalorili beslenme ömrü uzatan en önemli faktörlerden biridir. Düşük kalorili beslendiğiniz zaman vücutta hücre yenileyici bir takım maddeler ortaya çıkıyor. Bu ortaya çıkan maddeler yaşlanmayı önlüyor, hücreleri yeniliyor, ömrü uzatıyor.
O yüzden sabahları asla kuvvetli bir kahvaltı yok, sadece bol sebze ağırlıklı, düşük kalorili peynir, bir kaç tane zeytin, bunun dışında bir şey yok. Şeker ve ürünlerini asla almıyoruz.''
SABAH SPORUNUN FAYDALARI
''Sabah sporunun faydaları'' hakkında basın mensuplarına bilgi veren Acar, ''Sabah sporları herkese tavsiye ettiğimiz sağlığın olmazsa olmaz koşulu ve özellikle sabahları yapılması son derece faydalı'' dedi.
NEDEN ÖZELLİKLE SABAH YAPILMALI?
*''Sabahları oksijen oranı son derece yüksek. Çünkü bütün ağaçlar oksijeni gece üretiyor ve sabah en yoğun oksijen konsantrasyonu oluyor, böylece spor esnasında da beynimize, adalelerimize, bütün organlarımıza bu sağlıklı kanı pompalıyoruz. İkinci bir unsur, vücudun salgıladığı hormonlar böbrek üstü bezlerinden sabah 7-8 saatlerinde salgılanır, bu vücudun direncini maksimilize eder. Bu nedenle biz cerrahlar önemli olan bütün ameliyatları erken saate alırız ki, daha formda oluruz. Bunun bir diğer nedeni, özellikle şehir hayatında egzoz gazları, toz akşama kadar şehrin üzerine yığılır, akşam siz yolda koşar onları güzelce ciğerlerinize alırsınız, bu nedenle de sabah sporları sağlığa faydalıdır.''
Profesör bunlara ek olarak bir önemli not daha düşüyor. Özellikle de kilo vermek isteyenlere bu not... "Kilo kaybı sabah spor yapıldığında çok daha fazla oluyor."