İktisat edebiyatla irtifa kazanır!

İktisat edebiyatla irtifa kazanır!

Yayın hayatında yirmi yılı geride bırakan Dergâh dergisinde Mustafa Özel müteşebbis ruhlara seslendi..

Yirmi yılı geride bırakan Dergâh Dergisi 242. sayısında yine şiirin kalbinden ses verdi. Mustafa Köneçoğlu, Mehmet Narlı, Furkan Çalışkan, Yavuz Altınışık, Ercan Yılmaz, Murat Saldıray ve Şahin Taş şiirleriyle dergide boy gösteren isimler. Fakat bu kadar şiir ve şiir değinisi içinde dergide öyle bir hikâye var ki, insanı hayatın gerçekleriyle yüzleşmeye davet ediyor.

 

(+)

İktisada edebiyatla irtifa kaydetmek mümkün mü?

Hareket Dergisi’nden devraldığı mirası hakkıyla taşıyan derginin bu sayısında Mustafa Özel’in kaleme aldığı “Müteşebbis Bir Erzincanlıya Dair Mektubumdur” isimli hikâye, bize modern zaman ve iddialar konusunda nitelikli bir cevap özelliği taşıyor. Hikâyedeki ana temayı Mustafa Özel’in bir iş adamından ilhamla Mustafa Kutlu’ya yazdığı mektup oluşturuyor. Özel, hikâyenin henüz girişinde meramını, iktisattan edebiyata irtifa kaydetmek şeklinde açıklıyor.

Hikâyede dikkatimi çeken ana unsur, Mustafa Özel’in hayat hikâyesini bir fotoğraf karesi tadında okuyucuya sunması. Yazar mesleki hayatında şirketlere yaptığı danışmanlığın özetini tarihi, edebi, felsefi ve kısmen de dini referanslar olarak açıkladıktan sonra, kendi hakkında hak etmediği mistik ve mitik bir algının varlığını dile getiriyor.

Hikâyede girişimcilik anlatılıyor

Mustafa Özel bu hikâye aracılığıyla edebiyat okuyucularına adeta mesleki danışmanlık yapıyor. Patron olmak ve kalender meşreplik arasındaki derin bağlantıyı gözler önüne seriyor. Edebi zevkin yanında özellikle müteşebbis ruha sahip olmanın önemini vurguluyor. Bunu yaşanmış bir başarı hikâyesine dayanak kılarak somutlaştırıyor.

Özel’in iş hayatıyla ilgili her fırsatta dile getirdiği bir realite vardır. Hikâyede buna yine rastlıyoruz. Şöyle ki, Mustafa Özel yine, büyük organizasyonları muhacirler kurduğunu, devşirmelerin devam ettirdiği söyleyerek, insan yetiştirmenin gerekliliğine işaret ediyor.

Murat Menteş roman üzerine neler dedi?

Dergâh’ın orta sayfa sohbeti bu sayıda Murat Menteş’e ayrılmış. Menteş’le romanları üzerine konuşulmuş.  Tabi söyleşinin hemen sonunda dikkati çeken bir yer var. Söyleşinin, Murat Menteş’in şiir kitabı Garanti Karantina’nın çıkışından sonra yayınlanmasına karşı Menteş’e, Garanti Karanti adlı şiir kitabının ne zaman çıkacağının sorulması, o akıcı sohbeti kesintiye uğratıyor. Haliyle bu da gözlerden kaçmıyor.

Dergide ayrıca İbrahim Tenekeci’nin, dostu Hüseyin Akın’ın şiirlerine dair yazdığı yazı ve Kamil Yıldız’ın öyküde ironiye dair yazdığı inceleme okunası metinler arasında yer alıyor.

dunyabizim.com

Etiketler :