İkiztepe Höyüğü'nde, 2024 arkeolojik kazı sezonu başlıyor

İkiztepe Höyüğü'nde, 2024 arkeolojik kazı sezonu başlıyor

Samsun Bafra'da devam eden, Karadeniz'in bugüne kadar yapılmış en kapsamlı arkeolojik kazısı olan İkiztepe Höyüğü'nde 2024 arkeolojik kazı sezonu başlıyor.

Kazı çalışmalarının sponsorluğunu üstlenen Cengiz Holding grup şirketlerinden Eti Bakır'dan yapılan açıklamaya göre, kazılar bu yıl da İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt'ın başkanlığında gerçekleştirilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen kazı başkanı Beyazıt, "İstanbul Üniversitesi tarafından 1974 yılında başlatılan İkiztepe Höyüğü kazı araştırmaları, Anadolu'nun kültür hazinesinin insanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan sonuçlara ulaşması yönüyle, tüm dünyada arkeoloji ve tarih çevreleri tarafından da yakından takip ediliyor. Bugüne kadarki araştırmalarımız İlk Tunç Çağı, Tunç Çağı ve Geç Kalkolotik Çağ kültürlerine ait keşiflerde bulunmamızı sağladı. Eti Bakır sponsorluğunda, 2024 yılı kazılarımızda da dört höyükten oluşan İkiztepe'de yeni bulgulara erişmek için heyecanlıyız." ifadelerini kullandı.

Beyazıt, Hitit öncesi dönemde Samsun İkiztepe bölgesinde özellikle maden ve tekstil alanlarının öne çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Mezarlarda bulduğumuz bakır eşyalar, İkiztepe'nin binlerce yıllık geçmişinde, metali kullanma ve madencilik konusundaki teknik bilgi ve ustalığa sahip insanların yaşadığını işaret ediyor. İkiztepe'yi diğer kazı alanlarından ayıran bir diğer özellik ise bölgede yaşayan halkın, maden işçiliğinin yanı sıra tekstil ve dokumacılığı da aynı dönemde yaşadıkları diğer insanlara göre çok daha iyi bilmeleri. Yine kazı alanında bulunan ve İlk Tunç Çağı III. Zamanına tarihlenen, 690 iskeletin yer aldığı toplu mezarlık, Anadolu'daki emsallerine kıyasla en büyüklerden biri olarak kayıtlara geçiyor. Bazı iskeletlerde rastladığımız trepanasyon dediğimiz kafatası ameliyatı izleri de İkiztepe'nin tıp alanındaki gelişmişliğinin önemli bir göstergesi oldu."

Türkiye'nin arkeolojik kalıntılarıyla dünyanın önde gelen yerlerinden biri olduğunu ifade eden Eti Bakır Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi İşletme Müdürü Ali Yılmaz ise "Samsun'un Bafra ilçesindeki İkiztepe kazılarının hem insanlık hem Anadolu hem de Karadeniz için tarihe ışık tutacak yeni bulgulara ulaşılması adına Eti Bakır olarak sponsorluk desteğimizi 2024 yılı kazı sezonunda da sürdürmekten memnuniyet duyuyoruz. Arkeolojiye katkıyı, Anadolu'nun mirasına sahip çıkmayı, üzerinde yaşadığımız topraklara ve insanımıza karşı bir borç olarak görüyoruz." açıklamasını yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.