İki kentin Peygamber Şehri kavgası

İki kentin Peygamber Şehri kavgası

Güneydoğunun iki tarihi kenti Şanlıurfa ve Diyarbakır arasındaki "Peygamber Şehri" kavgası kızışıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin iki tarihi kenti Diyarbakır ile Şanlıurfa arasında yıllardır polemik konusu olan "Peygamberler şehri" tartışması kızışıyor.

Şanlıurfa'nın 5 peygamberin yaşadığı, ikisinin kabrinin bulunduğu bilinirken, Diyarbakır Valilliği ile Dicle Üniversitesinin hazırladığı bilimsel çalışmaya göre Diyarbakır'da 7 peygamber mezarı ile 3 peygamber makamı ve 542 sahabe kabrinin bulunduğu tescillendi.

Ahmet Yukuş'un haberine göre Diyarbakır'ın dini ve kültürel mirasını ele alan "Nebiler, Sahabiler, Azizler ve Krallar kenti Diyarbakır" kitabına göre şehirde 7 peygamber mezarı, 3 peygamber makamı ve 541 sahabe kabrinin varlığı bilimsel çalışmalarla tecillendi. Buna göre Diyarbakır'da Hz. Zülküf, Hz. Elyesa, Hz. Asaf bin Behriya, Hz. Enüş, Hz. Melak, Hz. Rüveym, Hz. Harut peygamberlerinin kabirleri var. Ayrıca Hz. Zülküf, Hz. Yunus ve Hz. İlyas peygamberlerinin de makamları bulunuyor.

Peygamber şehri olarak bilinen Şanlıurfa'da ise farklı zamanlarda Hz. İbrahim, Hz, Eyüp, Hz. Elyesa, Hz. Şuayb ve Hz. Lut'un yaşadığı; Hz. Eyüp ve Hz. İbrahim'in de makamlarının bulunduğu biliniyor.

ASIL HEYGAMBERLER ŞEHRİ DİYARBAKIR'DIR

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Haspolat, "Diyarbakır Kudüs'ten daha fazla peygamber ve sahabeye sahip. Mekke ve Medine'den sonra 542 sahabe ile dünyada üçüncü sıradadır. Her şeyimiz kutsaldır. Şanlıurfa'da sadece peygamber makamı var. Şanlıurfalılar "Peygamber şehri" olarak anılmak istiyorlarsa anılsınlar" dedi.

Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası Diyarbakır Şube Başkanıa Ömer Evren ise, "Peygamberlerin atası Hz. İbrahim Şanlıurfa'da yaşamıştır. Bunun içindir ki Urfa "Peygamber Şehri"dir. Peygamberler, sahabiler şehri ise Diyarbakır'dır. Çünkü 7 peygamber mezarı ve 3 peygamber kabri mevcut. Şanlıurfa'da ise 2 peygamberin makamı mevcut" dedi.

Diyarbakır'ın gerçek peygamber şehri olduğunu vurgulayan Vali Hüseyin Mutlu ise, "Şanlıurfa'da Hz. İbrahim'in makamı Balıklıgöl, inanç turizmine dönüşmüş ve izayerti akınına uğruyor. Diyarbakır'da 7 peygamber kabri var. İnanç turizmiyle ilgili turları ve seyahatleri arttırmayı hedefliyoruz" dedi.

TAKLİTLER TUTMAZ

Diyarbakır'ın "Peygamberler Şehri" olarak anılması ise Şanlıurfalıları rahatsız etti. Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe peygamberlerin yaşadığı kentin Şanıurfa olduğunu belirterek, "Diyarbakırlılar turizm potansiyelini yakalamak ve dikkatleri üzerlerine çekmek için bu tür şeyleri ortaya atıyorlar. Diyarbakır için "Peygamber şehri" demek çok yapmacık ve zor bir şey. Taklitler hiçbir zaman tutmaz. Urfa'nın peygamber şehri olduğunu herkes biliyor. Hz. İbrahim, Hz. Yakup, Hz. Elyesa, Hz. Lut, Hz. Eyüp ve Hz. Şuayb'ın yaşadığı bir kenttir. Urfa Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra hicaz edilecek 4. şehirdir. Hatta eski ödnemlerde halk arasında "Hacca gidemeyen Urfa'ya gitsin" deniliyordu" diye konuştu.

AK parti Urfa Milletvekili Ramazan Başak ise "Şanlıurfa'nın peygamberler şehri olduğunu İslam dünyası ve farklı dinlere mensup insanlar kabul ediyor. Diyarbakır'ın sahabe şehri olduğunu kabul ediyoruz" dedi.

Etiketler :