Hz. İbrahim'in tenceresi sergilenecek

Hz. İbrahim'in tenceresi sergilenecek

Cömertliği ile tanınan İbrahim (AS)'ın kullandığı tencere, Ş.Urfa'da sergilenecek.

Cömertliği ve iyilik yapmasıyla insanlık tarihinin önde gelen peygamberlerinden Hazreti İbrahim'in sofrasında kullandığı tenceresi ana vatanında sergilenecek.

Topkapı Sarayı'ndan alınacak tencere geniş güvenlik önlemleri arasında Şanlıurfa'da yapılacak Halil İbrahim Buluşmaları etkinliklerinde ziyarete açılacak.

Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde bu yıl ikincisi düzenlenecek 'Halil İbrahim Buluşmaları' 30 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında başlayacak.

Tüm hazırlıkların tamamlandığı etkinliğin ikinci gününde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan da gelecek. Etkinlik kapsamında dünyanın sayılı yardım kuruluşları ve akademisyenleri ile sivil toplum örgütlerinin önde gelen isimleri bu etkinlikte bir araya gelecek.

Etkinliğin temel amacı ve hedefi ise dünyada iyilik ve cömertliğin ana kaynağının Şanlıurfa'dan çıktığını duyurmak olacak.

Buluşmalar kapsamında yapılacak etkinliklerde 3 semavi dinin atası olarak kabul edilen Hazreti İbrahim'in doğup büyüdüğü ve ateşe atıldığı Şanlıurfa'dan dayanışma, yardımlaşma, sevgi, cömertlik, ve iyilik kavramları dile getirilecek.

TENCERE 5 MİLYON DOLARA SİGORTALANDI

Halil İbrahim Buluşmaları'nda en önemli etkinlik ise Topkapı Sarayı'nda bulunan Mukaddes Emanetler arasında yer alan Hazreti İbrahim Peygamber'in sofrasından eksik etmediği 4 bin yıllık tencerenin anavatanına tekrar gelmesi.

Çok geniş güvenlik önlemleri arasında özel bir nakliyat ile özel sigorta firması sponsorluğunda getirilecek tencere etkinlik boyunca ziyaretçilere belirli saatlerde açılacak. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra Topkapı Sarayı'na getirilen ve Mukaddesler Emanetler'in içerisinde bulunan Hazreti İbrahim'in tenceresi, 600 yıldır özel bir kaplamayla muhafaza ediliyor.

Tencerenin getirilmesiyle ilgili güvenliğin sağlanması için sponsor firmaların özel güvenlikleriyle birlikte Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekiplerince de eskortluk yapılacak. Tencerenin Şanlıurfa'ya getirilmesi için 5 milyon dolarlık sigorta yaptırıldı.

Buluşmalar için bilgilendirme toplantısı yapan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Abdülmuttalip Akdemir, dünyaya iyilik ve cömertliğin başkenti olarak Şanlıurfa olduğunu tanıtacaklarını söyledi.

Vali yardımcıları Yıldıray Malgaç, Salih Gelgeç ve Çetin Oktay Kaldırım sorulan sorulara cevap verdi. Her ilin kendine ait bir özelliğinin bulunduğunu belirten Abdülmuttalip Akdemir, Şanlıurfa'nın da bundan sonra iyiliğin ve cömertliğin başkenti olacağını vurguladı. Buluşmaların tamamen yardım amaçlı bir program olduğunu dile getiren Akdemir, "Projenin temel amacı iyiliğin ve cömertliğin başkenti olarak Şanlıurfa olarak dünyaya duyurmak istiyoruz. Temel felsefemiz bu olacak. Dünyanın insanlara el uzatmanın iyiliğin ve cömertliğin Şanlıurfa'dan çıktığını bilsin istiyoruz. Uluslar arası nezdinde çok sayıda sivil toplum örgütlerinin bu proje dahil olmak istemesi bizleri memnun ediyor ancak bizler seçici davranıyoruz. Bu projenin önemli ayaklarından birisi de turizm ayağıdır. Bu etkinlikle amacımızla birlikte Şanlıurfa turizminin tanıtılmasında önemli katkıda bulunduğumuza inanıyoruz." dedi.

Vali Yardımcısı Salih Gelgeç ise buluşmaların uluslar arası platformlarda tanıtılması için de önümüzdeki yıllarda 'Halil İbrahim Buluşmaları'nın tanıtımını uzak doğu ülkelerinin birinde yapılabileceğini kaydetti.

Avrupa'da ise Almanya'nın kültür ve sanat ağırlıklı bir şehrinde tanıtım kokteyli yapmayı düşündüklerini bildiren Gelgeç, insanlık tarihinde iyilik ve cömertliğin sembolünü Şanlıurfa'dan çıktığını duyurmak istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı