Hükümetten emekliye zam müjdesi
İşçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına 6 aylık enflasyon doğrultusunda bu ay zam yapılacak..
İşçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına 6 aylık enflasyon doğrultusunda bu ay yüzde 1,83 zam yapılacak. Zamla birlikte en düşük işçi emeklisi aylığı yaklaşık 11 TL artışla 632 TL, en düşük Bağ-Kur emekli aylığı yaklaşık 5 TL artışla 310 TL olacak.
Yılın ilk yarısındaki enflasyon oranının açıklanmasıyla işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına bu ay yapılacak zam oranı da belli oldu.
Buna göre, işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına, yılın ilk yarısında ortaya çıkan yüzde 1,83'lük enflasyon oranında zam yapılacak.
Artışla birlikte en düşük işçi emeklisi aylığı 11,36 TL artışla 621,24 TL'den 632,60 TL'ye yükselecek. Bağ-Kur emeklilerinde ise en düşük aylık 5,57 TL'lik artışla 304,79 TL'den 310,36 TL'ye çıkacak.
Emekli aylıklarında Ocak ve Temmuz ayında yapılan düzenlemeler ve bu düzenlemeler sonrasında ortaya çıkan emekli aylık miktarları şöyle:
SSK BAĞ-KUR BAĞ-KUR EMEKLİ SANDIĞI
(Esnaf) (Tarım)
------ ------- ------- --------------
Ocak 2009 621,24 459,94 304,79 788,30
Temmuz 2009 632,60 468,35 310,36 823,77
Artış 11,36 8,41 5,57 35,47
''ÖZ EVLAT, ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILMAKTA''
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine, yılbaşında yüzde 3,84 zam yapıldığını anımsattı.
Emekli aylıklarına bu aydan itibaren yapılacak yüzde 1,83'lük zamla işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yıllık kümülatif zammın yüzde 5,74 olduğuna işaret eden Ergün, ''İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık 5,74 zam yapılırken, memur emeklilerine yılbaşında yüzde 4 ve Temmuzda yüzde 4,5 olmak üzere yıllık kümülatif yüzde 8,68 zam yapıldı. Emekliler arasındaki bu ayrımcılık işçi emeklilerini ve Bağ-Kur emeklilerini ciddi şekilde endişelendirmektedir'' dedi.
İşçi emeklilerinin taban aylıklarındaki 11,36 TL'lik artışın günlük 37 kuruşa karşılık geldiğine işaret eden Ergün, bu parayla bir simit bile alınamadığını söyledi.
Bir aylık artış miktarıyla sadece 600 gram et alınabileceğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu:
''Yetkililerimiz bu artışla hayatta kalmamızı beklemektedir. Bu ciddi bir problemdir. Emeklinin hali ortadadır ama kimse bu sorunu çözmeye, emeklinin mağduriyetini gidermeye çalışmamaktadır. Yüzdeli artışlara karşı olduğumuzu yıllardır ifade etmemize rağmen bu sistemin uygulanmasında ısrar edilmektedir. Yapılmayan intibaklar nedeniyle emekliler arasındaki eşitsizlik giderek artmaktadır.
Sosyal güvenlikte tek çatı adı altında kurulan sistem eşitlik yönünden de iflas etmiştir. Memur emeklilerine yıl içerisinde kümülatif olarak yüzde 8,68 zam yapılırken; işçi ve Bağ-Kur emeklilerine sadece yüzde 5,74 zam yapılmıştır. Yani bazı emeklilere ayrı muamele yapılmıştır. O zaman bunun tek çatılı bir sistem olduğunu söyleyenler artık bu ifadeyi kullanmamalıdırlar. Tek çatı ne yazık ki ortadan kalkmıştır. Emekliler arasında öz evlat, üvey evlat muamelesi yapılmaktadır. Bu sakıncalı bir ayrımcılıktır ve ciddi sorunları beraberinde getirecektir.''
MEMUR EMEKLİLERİYLE FARK AÇILIYOR
Kazım Ergün, Ocak 2009'da en düşük işçi emeklisi aylığının 621,24 TL, en düşük esnaf Bağ-Kur emeklisi aylığının 459,94 TL, en düşük memur emekli aylığının da 788,30 TL olduğunu söyledi.
İşçi ve memur emeklilerinin taban aylıkları arasındaki farkın Ocak 2009'da 167,06 TL, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin taban aylıkları arasındaki farkın 295,83 TL olduğuna dikkati çeken Ergün, bu aydan itibaren yapılan zamlarla işçi ve memur emeklileri arasındaki farkın 191,17 TL'ye, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin taban aylıkları arasındaki farkın 355,42 TL'ye çıktığını belirtti.
Emekli aylıkları arasındaki eşitsizliğin, işçi Bağ-Kur emeklileri aleyhine hızla arttığını vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:
''Yani işçi ve Bağ-Kur emeklilerine adeta üvey evlat muamelesi yapılmaktadır. Hükümetimize sesleniyor ve diyoruz ki; bizler bu ülkenin üvey evlatları değiliz. Aynı pazarda, aynı markette, aynı tüketim maddelerini, aynı fiyatlara alıyoruz. Ama emekliler arasında ciddi bir eşitsizlik oluşuyor. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerimizin yaklaşık yüzde 90'ı açlık sınırının altında aylık alıyor. Üstelik işsiz kalan evlatlarımıza ve hatta onların da ailelerine bakmaya çalışıyoruz. Ama artık boğuluyoruz. Nefes alamayacak duruma geldik. Alışveriş çekleri bizim için bir umut olmuşken adeta boş bir balon olarak patladı. Dayanacak takatimiz kalmadı. Büyüklere biraz saygı gösterilmesini ve hak ettiğimiz insanca yaşamı istiyoruz. Üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz.
Öncelikle emekli aylıklarımızda düzenleme getirecek olan ve hakkımız olan intibak yasamızı istiyoruz. Daha sonra da yıllık zamlarımızı düzenleyen 5510 sayılı kanunun ilgili maddesinde yeni bir değerlendirme yapılmasını ve adil bir ücret zammı sistemi getirilmesini istiyoruz. Bizler, bu ülkenin imarına ve kalkınmasına emeği geçen, vergi ve primleriyle yüksek oranlarda katkı yapmış yaşlı insanlar olarak hakkımız olanın teslim edildiğini son nefesimizi vermeden önce görmek istiyoruz.''