Hoşgeldin ya şehr-i Ramazan

Hoşgeldin ya şehr-i Ramazan

On bir ayın sultanı Ramazan'ı karşılaştık. Dün akşam inananlar ilk teravihi kıldı sıra iftara geldi. İşte iftar vakitleri;

Dün gece ilk teravih namazı kılındı, bugün ise ilk iftar yapılacak; Ankara saat 19.47'de, İstanbul saat 20.04'te, İzmir saat 20.07'de...

Ramazan'da ilk iftar Ankara'da saat 19.47'de, İstanbul'da saat 20.04'te, İzmir'de saat 20.07'de, Çanakkale'de saat 20.13'te, Hakkari'de ise saat 19.00'da yapılacak. İlk gün oruçlu geçen süre Ankara'da 15 saat 22 dakika, İstanbul'da 15 saat 28 dakika, İzmir'de 15 saat 14 dakika, Hakkari'de 15 saat 11 dakika, Çanakkale'de ise 15 saat 23 dakika olacak.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesimi Yazıcı, Ramazan'ın Türk İslam toplumlarında özel bir yeri olduğuna işaret ederek, Türk toplumunun bir ''Ramazan kültürüne'' sahip olduğunu söyledi. Yazıcı, Ramazan'ın ibadet kadar eğlenceyi de içeren bir zaman dilimi olduğunu anlattı.

Yazıcı, Ramazan ayının yaza denk geldiği yıllarda, uzun süren orucun ardından iftarların yapılmasıyla halkın sokağa çıktığını, diğer aylarda rastlanmayan bir hareketliliğin ortaya çıktığını dile getirdi.

İftardan önce büyük camilerin çevresine açılan sergilerde de farklı bölgelerden getirilen meyve ve sebzelerden tütüne, kitaptan tespihe, el sanatı ürünlerinden giysilere kadar çok çeşitli malzemelerin satıldığını kaydeden Nesimi Yazıcı, akşam ezanının okunmasıyla camilerin dolduğunu, daha sonra iftar için herkesin evlerine dağıldığını söyledi.

SIVI ALIMI ÖNEMLİ

Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Topalakçı, Ramazan ayında sıvı tüketiminin azaldığına dikkati çekerek, bunun bir takım sağlık sorunları yaratabileceğini söyledi.

Ramazanın yaza rastlaması nedeniyle sıvı kaybının daha çok olacağını belirten Topalakçı, iftar ve sahur arasında yeterli su tüketilmesinin vücudun su ve elektrolit dengesinin korunmasını sağlayacağını vurguladı. Oruç tutan kişilerin günde en az 2,5 litre sıvı alması gerektiğini belirten Topalakçı, bu kapsamda komposto, meyve suyu ve sebze çorbasını da önerdiklerini kaydetti.

Topalakçı, yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durulmasının doğru olacağını dile getirerek, ağır yemeklerin kalp üzerinde stres gibi etki yaparak kalp spazmı, kalp krizi ve beyin kanamasına neden olabileceğini anlattı.

Banu Topalakçı, temel besin gruplarının her birinden yeteri oranda alınmasını ve Ramazan boyunca yine 3 öğün beslenecek şekilde ayarlama yapılmasını önerdi