'Horlayan yolcu' sendromu sona eriyor

'Horlayan yolcu' sendromu sona eriyor

Otobüs ve uçakla yapılan uzun mesafe yolculuklarda sık sık yaşanan "horlayan yolcu" sendromu sona eriyor.

Koltuklara yerleştirilecek titreşim mekanizmasıyla otobüs şoförü veya hostes, bir düğmeye basarak horlayan yolcuyu titretip, uyandıracak.

 

Daha önce panzer paletlerinin değişimi, fren balataları, boy kesme-katlama ve sargı bezi şerit hazırlama makineleri, karaciğer kist hitatiği, irregation ve suction sistemi gibi patentli çalışmalar yapan Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihat Gemalmayan, şimdi de yolcuların daha rahat seyahat etmeleri için "Titreşimli Yolcu Otobüsü Koltuğu" tasarladı.

 

Gemalmayan, "Yolculukta horlama şikâyetleri yüzünden koltuğun ve koltuk başlığının, otobüs kaptanı veya hostesin uzaktan kumanda yardımıyla titreşime geçirilip, horlamanın durdurulması sağlanacak" dedi. Gemalmayan, bu uygulamanın hem gece hem gündüz yolculuğunda uygulanacağını belirterek, bu projenin dünyada tek olduğunu söyledi.

 

-MASAJ DA YAPACAK-

 

Gemalmayan ayrıca, "Titreşimli Yolcu Otobüsü Koltuğu"nun otobüsler başta olmak üzere küçük taşıtlar ve uçaklarda masaj amaçlı da kullanılabileceğini ve yolculukların daha rahat olacağını söyledi.

 

Gemalmayan, yolcu konforunda en önemli unsurun, koltuk tasarımı ve yolcunun koltuktaki rahatlığı olduğunu belirterek, proje çalışmalarında, özellikle yolcu otobüslerinde gece yolculuğunda yaşanan ve yolcuları rahatsız eden horlama şikâyetlerinin göz önünde bulundurularak böyle bir çalışmanın gerçekleştiğini kaydetti.

 

Yrd. Doç. Dr. Gemalmayan, projenin yürütülmesinde Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerinin de katkısı olduğunu söyledi.(ANKA)

 

Etiketler :