Hollanda'da Cumhuriyet'in 100. yılı konserle kutlandı
AMSTERDAM (AA) - Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak düzenlenen, Viride Quartet grubunun "Türkiye'de Yaylı Çalgılar Dörtlüsü" konserini, çok sayıda Türk ve Hollandalı müziksever dinledi.
AMSTERDAM (AA) - Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak düzenlenen, Viride Quartet grubunun "Türkiye'de Yaylı Çalgılar Dörtlüsü" konserini, çok sayıda Türk ve Hollandalı müziksever dinledi.
YEE'nin, Amsterdam Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Bienali ve OBA Amsterdam Merkez Kütüphanesi işbirliğiyle düzenlediği konsere, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Azerbaycan'ın Lahey Büyükelçisi Rahman Mustafayev, Kosta Rika'nın Lahey Büyükelçisi Arnoldo Brenes Castro, Pakistan'ın Lahey büyükelçisi Suljuk Mustansar Tarar, Türkiye'nin Amsterdam ve Deventer başkonsolosları ile temsilciler katıldı.
Kemancı Sedna Heitzman, çellist Jurre Koopmans, viyolistler Salome Bonnema ve Nadia ten Kate'den oluşan grup, Batılı bestecilerin yanı sıra Ahmet Adnan Saygun ve Fazıl Say gibi Türk bestecilerin eserlerini de çaldı.
Hollanda Oda Korosu'nun eski genel müdürü Leo Samama, yaylı çalgılar dörtlüsü müzik geleneğinin tarihine dair konuşma yaptı.
Aynı zamanda besteci ve müzikolog olan Samama, kültürel müziğin önemine değinerek, Türk besteci Ahmet Adnan Saygun'un eserlerinin Türk müziği için önemini anlattı.
Yaylı çalgıların kökeninin Orta Doğu'ya ve uda dayandığını kaydeden Samama, sadece yaylı çalgıların çalındığı Viride Quartet'in, muadilleri arasındaki en genç gruplardan biri olduğunu ifade etti.
- Türkiye-Hollanda ilişkileri
Konser öncesinde davetlilere hitap eden OBA Direktörü Martin Berendse, Türkiye-Hollanda ilişkilerinin, Osmanlı İmparatorluğu zamanına kadar gittiğini belirterek, "Asırlardır devam eden bu ilişki sadece diplomasi ve ticaretten ibaret değildi. Kültür de Hollanda-Türkiye ilişkilerinin bir parçası idi ve hala parçası olmaya devam ediyor." dedi.
Daha önce Hollanda Arşivlerinde çalıştığını dile getiren Berendse, "İki ülke arasındaki derin ilişkilere, arşivlerdeki görevim nedeniyle aşinayım." diye konuştu.
Berendse'ye kitap hediye eden Büyükelçi Ünal, iki ülke arasındaki ilişkilerin 5 asra dayandığını vurgulayarak, "İki ülke arasındaki ilişkiler, hep omuz omuza devam etmiş. Bu ilişkinin böylece devam etmesi çok önemli." ifadesini kullandı.
Konser, davetli büyükelçilerin müzisyenlere çiçek takdimiyle sona erdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.