Her an kanser olabilirsiniz
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kanser Araştırmaları Kurumu, cep telefonu kullanımının beyin kanseri yapabileceğini bildirdi.
Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi'nin himayesinde Fransa'da yapılan toplantıdan sonra açıklama yapan çalışma grubunun başkanı Jonathan Samet, "toplanmaya devam eden kanıtların cep telefonunun şüpheli kanser yapıcı sınıflamasına alınması gerektiğini gösterdiğini" belirtti.
14 ülkeden 31 kanser uzmanının yaptığı toplantıdan sonra konuşan Samet, bu sınıflandırmanın cep telefonunun kanser yapma riski olduğu ve kanser riski ile cep telefonu arasındaki ilişkinin yakından izlenmesi gerektiği anlamına geldiğini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), cep telefonunun beyin kanseri yapabileceğine ilişkin yeni bulgulara erişildiğini Londra'dan da bildirdi.
DSÖ Kanser Araştırmaları Kurumu'na (IARC) göre, "mümkünse cep telefonundan uzak durmak, kullanmamak en iyisi."
DSÖ kanser yapıcı maddeler için 5 sınıflandırma yapıyor.
Grup 1'de kanser yapanlar, Grup 2a'da muhtemel kanserojenler, Grup 2b'de olası kanserojenler, Grup 3'te kansere neden olmayanlar ve Grup 4'te henüz sınıflandırılmayanlar yer alıyor.
Kanser tehlikesinde turşu kadar riskli
Dünya Sağlık Örgütü Kanser Araştırmaları Kurumu'nun cep telefonları üzerindeki incelemesi çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Cep telefonunun kanser riski bakımından turşu ve kahve kadar risk taşıdığı belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün cep telefonlarıyla ilgili açıklamalarını değerlendiren Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren, mobil teknolojilerin başta afet, sağlık ve diğer acil konularda sağladığı erişim imkânıyla günlük hayatımızın en önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.
Özeren, "Her yeni teknolojide olduğu gibi mobil teknolojilerin hayatımıza kattığı değeri iyi anlamak, verimli ve doğru kullanmak gerekir. Cep telefonları birçok kez hayat kurtaran bir unsurdur. Ama her konuda olduğu gibi doğru kullanım alışkanlıkları edinmek, bu kapsamda bilinçlendirme çalışmaları yapmak son derece önemlidir. Örneğin kulaklık kullanmak gibi. Bilim adamlarının cep telefonuyla uzun konuşulması gerektiği durumlarda kulaklık kullanılması öneriliyor." dedi.
Dünya Sağlık Örgütü Kanser Araştırmaları Kurumu'nun cep telefonlarıyla ilgili yaptığı sınıflandırmanın kanser riski ile cep telefonu arasındaki ilişkinin yakından izlenmesi gerektiği anlamına geldiğini belirten Özeren, aynı sınıflamada 'turşu ve kahve'nin de bulunduğunu hatırlattı.
GSMA Araştırma ve Sürdürülebilirlik Birimi Direktörü Dr. Jack Rowley ise "IARC çalışması henüz tamamlamadı ve kesin bir veri yok. Mevcut bulunan cep telefonu ve elektromanyetik alanlar için uluslararası önlemler hala geçerli. Cep telefonlarının kanserle ilişkisi için yeterli kanıt yok." değerlendirmesi yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.