Henüz Özgür Olmadık

Henüz Özgür Olmadık

Başörtüsü yasağı için çok şey yazıldı söylendi. Yasağın asıl acısını ise yaşayanlar 'Henüz Özgür Olmadık'ta anlattı.

Hayykitap’tan çıkan ‘Henüz Özgür Olmadık’ kitabı, başörtüsü yasağının acıtıcılığının herkes tarafından daha da iyi anlaşılmasını sağlıyor. Meclis’in kaldırdığı yasağın Mahkeme tarafından iptal edildiği şu günlerde, kalbi kırık başörtülülerden bir vicdan manifestosu niteliğinde…

Yasak yüzünden kalbi kırılan, haksızlığa uğrayan başörtülü kadınların yaşadıklarına ortak olmak ister misiniz? Daha çok “politik” bir cepheden tartışılan başörtüsü meselesinin insani boyutuyla yüzleşmeye ne dersiniz?

“Henüz Özgür Olmadık” kitabı “Söz konusu özgürlükse hiçbir şey teferruat değildir” bildirisiyle başlayan sürecin bir meyvesi. Üç başörtülü kadın; Neslihan Akbulut, Hilal Kaplan, Havva Yılmaz tarafından yazıldı. Kitap, başörtüsü yasağıyla dertlenen tüm kadınların (hatta erkeklerin) derdine sizi de ortak edebilmeyi amaçlıyor. 4 bölümden oluşan kitap bu amaca uygun olarak bir mektup formatında kaleme alındı.

İlk bölümde başörtüsü yasağına maruz kalan kadınların hayatlarından kısa hikâyeler bulacaksınız. Kişisel tanıklıklar üzerinden giden bu kısım başörtüsü yasağının acıtıcılığının daha da iyi anlaşılmasını sağlıyor.

İkinci bölümde yasak süresince, “kalıp söylemlere dönüşmüş yargılar”ın yol açtığı akıl tutulmasına farklı perspektiflerden açılım getirmeyi amaçlayan teorik bir yazı ve bildirinin ilk duyulduğu günlerde üç gün art arda yayınlanan ve çok ses getiren Taraf Gazetesi’nin bu kitabın yazarlarıyla yaptığı röportaj var.

Üçüncü bölümde genelde ‘ötekisi’ olarak tanımlanan kimlik kategorilerine haiz olan kişilerin, başörtülü kadınlar ve yasak bağlamındaki duygularını, çelişkilerini, deneyimlerini bulacaksınız.

Son bölümde ise başörtülü kadınların sık sık yaptığı üzere kendi aralarında kâh gülüp kâh ağlayarak yaptıkları dertleşmelerinden küçük bir örnek göreceksiniz

Kaynak:Haber Kaynağı