Hem ağlarım hem kovarım!
Artık rutin hale gelen muhalefet şerhinin ne işe yaradığı belli değil: 201 asker atıldı.
AKP’nin YAŞ kararlarına koyduğu ve artık rutin hale gelen muhalefet şerhinin ne işe yaradığı belli değil: Yedi yılda 201 asker ordudan atıldı.
AKP’nin 2002’de “yargıya açık olmadığı gerekçesiyle” başlattığı Yüksek Askeri Şûra’daki ihraç kararlarına şerh uygulaması otomatiğe bağlandı ama ihraçlar da sürüyor. Bu şûraya kadarki şerhli uygulamaya rağmen 201 asker ordudan ihraç edildi.
Oysa Anayasa’nın 125 ve 159. maddelerini değiştirmek haksızlığı tümüyle ortadan kaldıracak. 2002 Aralık şûrasında başbakan sıfatıyla kararlara ilk şerhi koyan Cumhurbaşkanı Gül ise dünkü 24 ihraçlı YAŞ kararlarını jet hızıyla imzaladı: 16 dakikada
Yüksek Askeri Şura’dan (YAŞ) önceki gün çıkan 24 ihraç kararı gözleri hükümet kanadının tutumuna çevirdi. Son ihraçlarla birlikte AKP’nin yedi yıllık iktidarı döneminde YAŞ kararıyla ihraç sayısı 201’e ulaştı. İşbaşına gelirken YAŞ kararlarını yargı denetimine açma sözünü veren hükümet, bugüne kadar sadece bu kararlara şerh koymakla yetindi.
24 ihraç, 2 şerh kararı
YAŞ toplantıları yılda iki kez yapılıyor. YAŞ’ın ağustos ayında yaptığı toplantısında geleneğin aksine ihraç kararı çıkmamamıştı. Ancak, Başbakan Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan YAŞ toplantısında “TSK’nın temel yapısını ve disiplinini bozacak şekilde; uyuşturucu alışkanlığı ve ahlak dışı ilişkileri bulunan 19 personel ile irticai tutum ve davranışları tespit edilen beş olmak üzere toplam 24 personel” hakkında ihraç kararı çıktı.
Gül 16 dakikada onayladı
Başbakan Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yargı denetimine açık olmadığı gerekçesiyle şerh düştükleri ihraç kararlarına başbakanlığı döneminde ilk kez Abdullah Gül şerh koymuştu. Ancak Gül, bu kez, 24 ihraç kararını 16 dakika içinde onaylayarak kesinleştirdi.
YAŞ kararlarına ilk kez ‘yargı yolunun kapalı olması demokratik hukuk devletine aykırıdır’ gerekçesiyle şerh düşen kişi, Abdullah Gül’den başkası değildi.
Şerh geleneğini başbakan olduktan sonra Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı (MSB) Vecdi Gönül sürdüregeldi.
Bu şerhlerin kayda geçirilmek dışında hukuki bir sonucu yok. Şerhler ihracı ortadan kaldırmadığı gibi, ona yargı yolunu da açmıyor.
Anayasa taslağında yer aldı
AKP iktidarı, YAŞ kararlarına yargı denetimi vaadini bir kez hatırladı. 2007 yılında Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki heyete hazırlattığı sivil anayasa taslağında YAŞ kararlarına yargı denetiminin yolunu kapatan anayasa maddesini değiştirme önerisi de yer aldı. Yeni düzenlemede sadece YAŞ değil, HSYK kararları ile Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler hakkında yargıya gitme yasağı getiren maddeler de değiştiriliyordu. Türban değişikliğine gösterilen direncin aksine YAŞ ve HSYK kararlarının yargıya açılması için muhalefet partileri başta olmak üzere toplumun değişik kesimlerinden destek gelmesine rağmen yeni Anayasa taslağı rafa kaldırıldı. Böylece AKP’nin ‘idarenin istisnasız tüm işlemlerini yargı denetimi altına almak’ vaadi de bilinmez bir tarihe ertelenmiş oldu.
İki fıkralık değişiklik yeterli
Oysa, bu talepleri karşılayıp özgürlük alanını genişletmek için iki fıkralık değişiklik yetecek.
YAŞ kararlarına yargı denetimi getirebilmek için Anayasanın ‘yargı denetimi’ başlıklı 125. maddesi ile 159. madde maddesindeki “Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askerî Şûra’nın kararları yargı denetimi dışındadır” hükmünü içeren fıkranın kaldırılması yeterli.
AYİM de değişmesini istedi
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) bir kararında anayasal engel nedeniyle YAŞ kararını iptal edemeyeceğini belirtmesine karşılık, bu kararların denetime açılmasının hukuk devleti açısından önemine ve zorunluluğuna işaret etmişti.
Karnede 201 kırık var
AKP’nin yedi yıllık hükümeti döneminde YAŞ kararıyla ihraç edilen, ancak yargıya başvurup hakkını arayamayanların sayısı 201’e ulaştı. AKP’nin hükümet kurduğu 2002 yılındaki kış şurası Aralık ayında yapıldı. O toplantıda yedi ihraç kararı çıktı. İzleyen yıllarda YAŞ’tan çıkan ihraç sayıları 2003 yılında 20, 2004 yılında 20, 2005 yılında 15, 2006 yılında 54, 2007 yılında 61 ve 2008’de 24 olarak gerçekleşti.
Kaynak: Taraf