Havada petrol türbülansı!
Havayolu şirketleri petrol türbülansında.
Petrol fiyatlarındaki rekor yükseliş ülke ekonomilerini sıkıntıya sokarken, birçok sektörü de zor durumda bıraktı. Havacılık sektörü maliyet artışı nedeniyle krize sürüklenmekten kaçışın yollarını arıyor.
Petrol fiyatlarının hız kesmeyen yükselişi havayolu taşımacılığı sektörüne zor günler yaşatıyor. Dünya petrol fiyatlarındaki hızlı artış, Avrupa'dan Türkiye'ye yolcu taşıyan bazı havayolu şirketlerinin 1 Haziran'dan itibaren uçak bilet fiyatlarına zam yapmasını gündeme getirdi.
SEFER SAYILARI DÜŞÜYOR
Corendon Hava Yolları Şirketi ortağı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, petrol fiyatlarının sürekli artmasının havayolu taşıma maliyetlerini daha da artacağını söyledi. Tarifeli seferler yapan uçak firmalarının petrol fiyatlarındaki artışları bilet fiyatlarına anında yansıttığına dikkati çeken Karaer, charter uçuşu yapan firmaların daha da zorlandığını savundu. Karaer, "Biletlere 1 Haziran'dan itibaren zam yapacağız. Tarifeli sefer yapan bir çok firma da sefer sayısını düşürmeye çalışıyor" dedi.
İFLASLAR KAÇINILMAZ
Antalya merkezli İnter Havayolu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Torosluoğlu ise, şirket iflaslarının yaşanabileceğini belirterek, "Biletlere yılbaşından bu yana üç kez zam yapmak zorunda kaldık. Turizmde dolara bağlı çalışan Rusya ve İsrail gibi ülkelerden turist sayısında ciddi miktarlarda düşüş olabilir" dedi. Dünya petrol üretiminin yüzde 10'unu Rusya'nın sağladığını anlatan Torosluoğlu, refah payı yükselen Rus petrol zenginlerinin Türkiye'ye yönelebileceğini ve yeni yatırımlar yapabileceğini, bunun da olumlu bir katkı olabileceğini sözlerine ekledi.
Bu fiyatlara hiçbir şirket dayanamaz
THY ile Alman Lufthansa firmasının ortaklığıyla kurulan Sunexpres'in Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say: "Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada uçak şirketlerinin durumu aynı. Uçak bilet fiyatları artacak. Hiç bir uçak şirketi bu fiyatlara dayanamaz." dedi
Petrolde 1 dolar artışın maliyeti 1,4 milyar dolar
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığınca 2007 yılında hayata geçirilen ve iç hat yolcu taşımacılığının gelişmesine önemli katkı sağlayan "Ekonomik Havaalanı Projesi"nin genişletilmesine yönelik çalışmaların başlatıldığı bildirildi. Petrol fiyatlarında artan her 1 doların havayolu sektörüne maliyetinin, 1,4 milyar dolar olduğunu kaydeden Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) Direktörü Giovanni Bisignani, 120 dolara dayanan petrol varil fiyatlarının havayollarını giderek bir türbülansa çektiğini söyledi. Bisignani, "Kemerleri bağlayın, türbülansa giriyoruz. Verimliği artırarak ve tasarrufla türbülansı atlatmaya çalışacağız" diye konuştu.
Kaynak: