Hangi parti ne kadar bütçe ayırdı
Seçim propagandasında TV yasağı kalkınca, partiler bu seçimde televizyona da yöneldi..
12 Haziran'a gün sayan siyasi partilerden AKP ve CHP'nin rekabeti televizyonlarda yayımlanan reklam filmleriyle iyice kızıştı. Reklamcılar, gazetelerin ve ilk kez yasak kalktığı için TV reklamlarının yoğun olarak kullanıldığını belirtiyor.
Radikal gazetesinden Nuriye Doğru'nun haberi..
Reklam filmlerinde CHP 'Herkes için CHP' sloganıyla gencinden emeklisine her kesimin 'rahat bir nefes alması' için vaatlerini sıralarken, AKP iktidara geldiği günden bu yana tünel, hızlı tren, uçak gibi gerçekleştirdiklerini başka bir deyişle icraatlarını 'Hayaldi, gerçek oldu' başlığında anlatıyor. Siyasette reklam savaşlarının son oyuncusu ise 'temiz siyaset' reklamıyla MHP.
Reklam dünyasından olumlu tepkiler alan her iki reklam filmi de işin uzmanlarına göre partilerin son dönem tavırlarına tam oturuyor.
CHP: SOMUT VAAT, AKP: İCRAAT
CHP'nin 'aile hekimi' ile başlayıp genç, işsiz ve emeklilerle devam eden dört reklam filmi somut 'vaat' olarak değerlendirilirken, AKP için de 'icraat' yorumu yapılıyor. 18 yıldır siyasi danışmanlık hizmeti veren ve partilerin reklam kampanyalarını yürüten Sita Politik Danışmanlık'ın kurucusu siyasal iletişim danışmanı Suat Özçelebi, her iki kampanyayı da seçim beyannamelerinin 'görsel şovu' olarak yorumlarken, "CHP yapacaklarını, AKP yaptıklarını anlatıyor. CHP daha çok 'Kılıçdaroğlu' markasına yaslanırken, AKP bu kez farklı olarak partiyi daha çok öne çıkartıyor, Erdoğan markası son karede isimsiz, sessiz gösteriliyor" diyor.
CHP 1 ADIM ÖNDE
CHP'nin reklam filmlerine erken başlamasıyla bir adım öne geçtiğini belirten Özçelebi'ye göre, mesaj kirliliğine yakalanmamak, CHP için avantaj oldu, daha fazla akılda kaldı. Siyasal iletişim danışmanı, CHP'de yaşanan çok önemli bir diğer değişimi de şöyle açıklıyor: "CHP daha önce hep siyasi mesajlar verirdi. Laiklik gibi soyut vaatlere odaklanırdı, bu kez ise çok net, somut mesajlar sundu. Özellikle 'aile sigortası' büyük ilgi gördü."
AKP'nin icraatlarını reklamlarda vaatlerini ise 'çılgın projeler' ile anlattığını vurgulayan Özçelebi, "Bu TV reklamlarına izin verildi. Bu nedenle billboard, afiş, bayrak gibi araçlardan ziyade reklam filmlerine daha fazla odaklandılar" diyor.
'Bizim film gerçek, CHP'nin kurgu'
AKP'nin reklam kampanyasını yürüten Arter Ajans'ın sahibi Erol Ölçok, bu yıl ilk kez TV reklamları yasağının kalkmasıyla partilerin televizyona odaklandıklarına dikkat çekiyor. AKP için 23 film hazırladıklarını, bunun 14 tanesinin çekildiğini, 10 tanesinin de yayında olduğunu belirten Ölçok, kampanyayı şöyle anlatıyor: "İlk seri 'Hayaldi, gerçek oldu.' Hepsi kurgusuz, gerçek kişiler ve gerçek olaylar. CHP'nin reklam filmleri ise kurgu. Önümüzdeki hafta da 'Türkiye hazır' sloganlarıyla 2023 hedeflerini anlatan filmler başlayacak. Son hafta da daha duygusal filmlerle çıkacağız. Yoğunluğumuzu son 20 güne bırakıyoruz."
CHP SOSYAL MEDYADA DAHA AKTİF
Recep Tayyip Erdoğan'ın Facebook sayfasını 792 bin 786 kişi beğendi, Twitter'da ise 119 bin 450 takipçisi var. Kemal Kılıçdaroğlu ise sosyal medyada daha aktif. Facebook sayfasını 1 milyon 179 bin 181 kişi beğenirken, Twitter takipçileri 159 bin 140 kişiye ulaştı. MHP'nin ise Facebook sayfasını 34 bin 106 kişi beğenmiş. AKP ilk reklam filminde, Temmuz 2007 seçiminden önce açılışı yapılan Bolu Dağı Tüneli'ni anlattı. CHP bu filme sosyal paylaşım sitelerinde videolarla yanıt verdi.
REKLAMLARA AYRILAN BÜTÇE
AKP: 'Hayaldi gerçek oldu'
Reklam kampanyasını yıllardır çalıştığı Arter Ajans yürütüyor.
Reklam filmleri 6 Mayıs'ta ilk kez televizyonlarda dönmeye başladı. Asıl vurucu mesajlar seçime yakın zamana saklandı.
Kampanya AKP'nin 8 yıllık iktidarında yaptığı icraatlara odaklandı.
Erdoğan ismi öne çıkarılmadı. Başbakan'ın yüzü sadece son karede, ismi ve sesi yer almadan gösterildi.
124.3 milyon TL: Hazine'den aldığı bütçe. Büyük kısmı tanıtım ve reklamlara ayrıldı.
CHP: 'Herkes için CHP'
Reklam kampanyasını Grey İstanbul yürütüyor.
AKP'den önce reklamlar verildi. Böylece mesaj kirliliğine yakalanmadı.
Önceden yapıldığı gibi laiklik vb. soyut mesaj yerine, gençler, işsizler ve emeklilere yönelik somut vaatler öne çıkarıldı.
Filmlerin ana kahramanı Kılıçdaroğlu oldu. Başkanın sesi ve görüntüsü ön plana çıkarıldı.
83.6 milyon TL: Hazine'den aldığı bütçenin 36 milyon lirası TV reklamlarına harcandı.
MHP: 'Ses ver Türkiye'
TV'de reklam savaşlarına 5 gün önce dahil oldu.
Somut vaatler yerine 'temiz toplum, temiz siyaset ve temiz yönetim' gibi ilkesel mesajlara yoğunlaşıldı.
Reklamda animasyon desteği ile birlikte arşiv görüntüleri sıkça yer alıyor.
'Ses ver Türkiye' sloganıyla dönen filmde, Genel Başkan Bahçeli de bir karede yer alıyor.
57.1 milyon TL: Hazine'den aldığı bütçenin bir kısmı TV reklamlarına ayrıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.