Güneydoğu'da ajanlar cirit atıyor
Ajanların cirit attığı Güneydoğu'ya yabancı sivil toplum kuruluşlarının artan ilgisi dikkat çekiyor.
Son olarak Amerika'nın Global Fund for Women (Kadınlar için Küresel Fon) derneği Diyarbakır'a geldi. Yabancıların Güneydoğu illerine artan ilgisi, geçtiğimiz yıl Genelkurmay, MİT ve Emniyet'in, “yabancı ajanlar” konulu raporunu akıllara getirdi.
Komşumuz Suriye'ye yönelik müdahale senaryoları konuşulurken yabancı ajanların cirit attığı Güneydoğu'ya sözde yabancı sivil toplum kuruluşlarının artan ilgilisi dikkat çekiyor.
Akit'ten Hüseyin Yazıcı'nın haberine göre, son olarak Amerika'nın Global Fund for Women (Kadınlar için Küresel Fon) derneği Diyarbakır'a geldi. Bölgedeki “Kadın sorunu” ile ilgili görüşmeler yapan dernek Bağlar Belediyesi'ne bağlı Kardelen Kadın Evi'ni de ziyaret etti.
ZAATARİ: “KÜRT KADINLARIN SORUNLARI İÇİN GELDİK”
Kadınlar İçin Küresel Fon Genel Müdürü Musimbi Kanyoro, Bölge Müdürü Zeina Zaatari'nin de içinde olduğu 20 kişilik heyet Bağlar Belediyesi Başkan Yardımcısı Sema Koç, Bağlar Belediyesi Proje Ofisi Koordinatörü Özlem Yasak ve Kardelen Kadın Evi yöneticilerinden çalışmaları ile ilgili bilgi aldılar. Zeina Zaatari amaçlarıyla ilgili şunları söyledi: “Genelde yardım amaçlı geliyoruz. Biz bir delegasyon olarak değişik kadınlarla, özellikle bölgedeki ve Türkiye'deki Kürt kadınların problemlerini öğrenmek için geldik. Biz tüm kadınların sorunlarıyla ilgileniyoruz. Türkiye'deki kadınlar üzerinde politik olayların çok etkisi var. Dünyanın her yerinde kadınlar şiddet görüyor. Buraya gelen herkeste kadınlar için bir şeyler yapmak istiyor”.
40 ÜLKEDEN AJAN 3 BİN AJAN
2000'li yılların başından itibaren Güneydoğu illeri, yabancıların Türkiye'deki bir öncelikli ilgi alanı oldu. Geçtiğimiz yıl Genelkurmay, MİT ve Emniyet'in, “yabancı ajanlar” konulu raporu yabancıların bölgeye yönelik ilgilerinin arka planını gözler önüne seriyor. Rapora göre “Yabancı istihbarat servislerine çalışan 3 bin ajan Doğu ve Güneydoğu'da faaliyette. Rapora göre, aralarında ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, Yunanistan, İsrail, Belçika, İsveç ve Ermenistan'ın da bulunduğu 40 civarında ülkenin istihbarat servisleri adına çalışan 3 bin ajan Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde faaliyet gösteriyor. Bu kişilerin bir bölümü doğrudan ayrılıkçı faaliyetlerin içinde ve bu amaçla kurulmuş sivil organizasyonlara destek veriyor.
SAVAŞ OLMAYAN YERDE BARIŞ GÖNÜLLÜLERİ
Rapora göre ajanların en çok olduğu iller ise Diyarbakır ve Mardin. Dosyadaki ilgi çekici bilgilerden biri de her iki Körfez savaşıyla birlikte Türkiye'deki yabancı ajan sayısının artması. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bölgedeki yabancı ajan provokatör faaliyetlere, "Yabancı heyetler neden Erzurum'a değil de Diyarbakır'a gidiyor?" sorusunu ortaya atarak konuya dikkatleri çekmişti. ABD'nin bu yöndeki Türkiye'deki faaliyetleri çok daha eskilere gitmekle birlikte özellikle 1961'de kurulan “Barış Gönüllüleri” ile önemli bir artış gösterdi. Türkiye'ye gelen Barış Gönüllüsü sayısı 1201 oldu. Güneydoğu bölgelerine gönderilmeyeceği belirtilmesine rağmen yaklaşık onda birinin bu bölgelere gönderildiği ve PKK terör örgütünün oluşumunda önemli katkı sağladıkları bilinmektedir.
ZİYARET ÜSTÜNE ZİYARET
Global Fund for Women örgütünden birkaç gün önce Diyarbakır'a ABD Adana Konsolosu Daria Darnell bir heyetle, ondan önce de Avrupa Konseyi Bağımsız Kültür Uzmanları heyeti Diyarbakır'a gelmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.