Gülten Kışanak, Ahmet Türk ve Hatip Dicle'ye hapis istendi
Diyarbakır'da görülen KCK/TM ana davasının 60'ıncı duruşması gerçekleşti. Firari sanıklar ve halen milletvekili olan sanıklar hakkında dosyanın ayrılmasını talebinde bulunan savcı, aralarında Ahmet Türk, Gültan Kışanak ve Hatip Dicle'nin de bulunduğu 148
Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 22'si firari ve 6'sı başka suçtan tutuklu olmak üzere 191 sanığın yargılandığı KCK ana davasının 60'ıncı duruşmasına devam edildi. Davanın bugünkü duruşmasına başka dosyalardan tutuklu bulunan KCK ana davasının tutuksuz sanıkları Çimen Işık, Pero Dündar, Olcay Kanlıbaş, Hüseyin Yılmaz, Turan Genç ve Ali Şimşek ile avukatları katılırken, tutuksuz sanıklar katılmadı. Duruşmayı Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP Diyarbakır milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Çağlar Demirel ve çok sayıda avukat izledi.
22 FİRARİ SANIK HAKKINDA AYIRMA KARARI
Duruşmada ilk olarak Cumhuriyet Savcısı 675 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaasını okudu. Mütalaasında KCK ana davasında yargılanan sanıkların eylemlerini açıklayan savcı, firari sanıklar Nurettin Demirtaş, Hüseyin Zorlu, Fikriye Aktaş, Müzeyyen Güneş, Nadire Nergiz, Mesude Şahin, Kenan Ayas, Gülabi Dere, Özlem Tanrıkulu, Hamit Aslan, Nesrin Deniz, Remzi Kartal, Sabri Ok, Mustafa Sarıkaya, Şükran Aydın, Mehmet Ermiş, Mehmet Duman, Gülistan Aksoy, Gülay Calap, Fatma Kaşan, Ünal Ahmet Çelen ve Erkan Pişkinhakkındaki dosyanın ayrılmasını istedi. Mahkemenin ara kararında davanın sürüncemede kalmaması için 22 firari sanığın dosyasının ayrılarak başka bir esas numarasına kaydedilmesine hükmedildi.
8 MİLLETVEKİLİ'NİN DOSYASI AYRILDI
Cumhuriyet savcısı ayrıca kovuşturma sırasında milletvekili olmaları nedeniyle dokunulmazlıklarının kaldırılması için haklarında fezleke düzenlenerek Meclis kararı istenen, ancak henüz haklarında karar verilmemiş olan Nadir Yıldırım, Alican Önlü, Dirayet Taşdemir, Besime Konca, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir ve Çağlar Demirel haklarındaki dosyaların da ayrılmasını talep etti. Mahkeme, 8 milletvekili hakkındaki dosyanın da ayrılarak başka bir esasa kaydedilmesine karar verdi.
Mahkeme, 1 Kasım 2015'te yapılan 26'ncı Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde HDP'den milletvekili seçilen 8 sanığın dokunulmazlıklarının kaldırılması talebinde bulunmuştu.
148 SANIK HAKKINDA CEZA, 11 SANIK HAKKINDA BERAAT TALEBİ
Savcılık mütaalasında, KCK ana davası sanığı 148 kişi hakkında ise 'Terör örgütü yöneticiliği', 'Terör örgütü üyeliği', 'Yardım etmek suretiyle örgüte üye olmak' ve 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 5'er yıldan 22.5'ar yıla kadar hapis cezası talep edildi, 11 sanığın ise beraatine karar verilmesi istendi. Mütalaada, Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Kamuran Yüksek hakkında 'Örgüt yöneticiliği' suçundan 22.5 yıla kadar kadar hapis cezası talep edildi. Savcı, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Hatip Dicle ve Leyla Güven, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün ise 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Örgüt adına suç işlemek' suçlarından 5'er yıldan 15'er yıla kadar değişen oranlarda hapisle cezalandırılmasını talep etti.
DURUŞMA ERTELENDİ
Daha sonra kısa bir ara veren mahkeme, sanık ve avukatlarına son savunmalarını yapmak için süre vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Mahkeme, Avukat Mehdi Özdemir'in talebi doğrultusunda AİHM 2'nci Dairesi'nin 12 Ocak tarihindeki Demokratik Toplum Partisi'nin ve diğerlerinin Türkiye'ye karşı açtığı dava hakkında verilen kararın Türkçe tercümesinin istenmesine karar verdi. Mahkeme iddianamede haklarında 'Devletin Birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan dava açılan, ancak suç vasfı değişerek haklarında 'Terör örgütü yöneticiliği' suçundan ceza istenen Çimen Işık, Turan Genç, Hüseyin Yılmaz, Herdem Kızılkaya, Ramazan Morkoç, Senanik Öner ve Zöhre Bozacı'ya ek savunma yapmaları için süre verilmesine de karar verdi. Mahkeme, yargılandığı sırada Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'nce 'Terör örgütü üyeliği' suçundan ceza alan Reyhan Çomak hakkındaki davanın da KCK ana davasından ayrılmasına karar verdi. Yargılama sürecinde vefat eden sanıklardan Sevi Demir'in dosyasının da ayrılmasına ve başka bir esasa kaydedilmesine hükmedildi..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.