Gülnar'daki Yangın Devam Ediyor

Gülnar'daki Yangın Devam Ediyor

Mersin'in Gülnar ilçesinde, dün başlayan ve halen süren yangın içler acısı görüntüler ve dramatik yaşam öyküleri ortaya çıkarttı


ANNESİNİ VE KIZINI KAYBEDEN FATMA HANIMIN DRAMI

Mersin'in Gülnar ilçesinde, dün başlayan ve halen süren yangında annesi ve kızını kaybeden Fatma Bulut'un (44), vücudunun çeşitli yerlerinde oluşan yanıklar nedeniyle tedavisinin devam ettiği bildirildi.

El, ayak ve yüzünde yanıklar oluşan genç kadının, annesi Hatice Kırlangıç (82) ve kızı Hatice Bulut'un (16) ölümden habersiz olduğu ve ''ben bu hale geldim ama neyse ki, anneme ve kızıma bir şey olmadı'' diyerek teselli bulmaya çalıştığı öğrenildi.

Gülnar Devlet Hastanesi'nde tedavi altında tutulan Fatma Bulut'un vücudunda 2 derece yanıkların oluştuğu ve hayati tehlikesinin atlatıldığı kaydedildi.

CHP Mersin Milletvekili ve Fatma Bulut'un kuzeni İsa Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangında atalarının yaşadığı ve kendisinin de çocukluğunun geçtiği Kavakoluğu köyünün ''tanınamaz hale geldiğini'' söyledi.

Bir yandan yaşanan talihsiz olaya üzülürken öte yandan da yakınlarını kaybetmenin acısını yaşadığını anlatan Gök, ''Yangında baba ocağım da zarar gördü. Bunların üzüntüsünü yaşarken en yakın akrabalarımı kaybettim. Kendimi ve ailemi teselli etmeye çalışırken de yangının ardından kaldırıldığı hastanede Fatma'nın söylediği acı sözler bizleri derinden etkiledi'' dedi.

Fatma Bulut'un kızı ve annesinin ölümünden habersiz olduğunu ifade eden Gök, şöyle devam etti:

''Hastanede tedavisi süren Fatma'yı ziyaret ettiğimde bana annesi ve kızıyla birlikte evden çıkıp kaçmaya çalışırken bir anda kendilerini alevlerin arasında bulduklarını söyledi. Kendi canının acısını unutup annesiyle kızını soran Bulut'a gerçekleri söyleyemedik ve iyi olduklarını bildirdik. Fatma bunu duyunca 'ben bu hale geldim ama neyse ki annem ve kızıma bir şey olmadı' diyerek teselli oldu. Hayatının birçok alanında zor ünler geçiren Fatma, yaklaşık 10 yıl önce de eşini kaybetmiş, kızı ve oğluna o günden beri hem annelik hem de babalık yapmaya çalışırdı.''

Fatma Bulut'un tedaviye olumlu yanıt vermeye başladığını anlatan Gök, ''hayati tehlikesini atlatan Bulut'un eli, ayakları ve yüzü kabarmış bir halde ve vücudunun birçok yerinden halen su toplanmış durumda. Köydeki yakınları tarafından biraz daha geç fark edilmiş olsa belki de kendisini de kaybetmiş olacaktık'' dedi.

Gök, yangına yeterli miktarda müdahale edilmediğini iddia ederek, ''insanlarımız göz göre göre ölüme terk edildi. Bunun hesabı verilmeli'' dedi.

Konuyu TBMM gündemine taşıyacağını dile getiren Gök, yangına yeterli müdahalenin yapılmadığını ve ekiplerin gerekli hassasiyeti göstermediğini ileri sürdü.

TÜRK KIZILAYI YARDIM ÇADIRLARI GÖNDERDİ

Türk Kızılayı Adana Şubesi'nce Mersin'in Gülnar ilçesinde çıkan orman yangınında mağdur olan vatandaşlar için yöreye çadır, yatak, mutfak seti, battaniye ve gıda malzemeleri gönderildi.

Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Mehmet Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangın haberinin alınmasının ardından Türk Kızılayı Akdeniz Afet Lojistik ve Müdahale Merkezinden yöreye 300 çadır, 150 yatak, battaniye, mutfak seti ve gıda malzemelerinin gönderildiğini söyledi.

Sağlam, Mersin'in Silifke ilçesi şubeleri aracılığıyla da yöredeki vatandaşlara kumanya dağıtıldığını ifade etti.

BÜYÜKKECELİ KÖYÜ DE BOŞALDI

Mersin'in Gülnar ilçesinde dün başlayan ve devam eden, yaklaşık 400 hektar alanın zarar gördüğü yangını kontrol altına alma çalışmaları sürerken, önlem amaçlı olarak Büyükeceli beldesinin de boşaltıldığı bildirildi.

Kaymakam Mehmet Yıldırım, , dün saat 11.00'de başlayan yangının zor arazi koşulları ve poyraz nedeniyle henüz kontrol altına alınamadığını belirtti.

Yangının denize doğru ilerlediğini ifade eden Yıldırım, ''yangında 3 iş makinesi zarar gördü. İki operatöre henüz ulaşamadık. Yöre halkından şu ana kadar ikisi yanık vakası olmak üzere 40 kişi tedavi altına alındı. İlk belirlemelere göre yangında 400 hektarlık orman arazisi zarar gördü'' dedi.

Yıldırım, yangın dolayısıyla Delikkaya, Kavakoluğu, Korucuk, Tepeköy ve Çavuşlar köylerinin ardından Koçaşlı ve Lapa köyü ile Büyükeceli beldesinin de önlem amaçlı boşaltıldığını kaydetti.

Yangın sırasında bazı vatandaşların evlerini terk etmek istemediğini anlatan Yıldırım, ''uyarı yaptığımız bölgelerde vatandaşlarımız, mallarından önce canlarını düşünüp evlerini terk etmeli. Bölgeyi boşaltarak hem müdahalenin daha kolaylaşmasını sağlar hem de vatandaşlar ile ekiplerin can sağlığını tehlikeye atmamış oluruz'' dedi.

YANAN EVLERİN IŞIĞIYLA YOL BULDULAR

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, ''Karanlıktan önlerini bile göremeyen köylüler, yanan evlerinin ışığıyla yollarını bulmaya çalışıyorlar'' dedi.

İki akrabasının öldüğü Gülnar'daki orman yangını ile ilgili gelişmeleri olay yerinde takip eden Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekiplerin yangına müdahale konusunda yetersiz kaldığını öne sürerek, sabah saatlerinde başlayan yangının kontrol altına alınamadığını ve her geçen dakika büyüdüğünü söyledi. Gök, ''Kriz masasından edindiğim bilgiye göre, yangına biri büyük 2 helikopter ve sadece 30 arazöz ile müdahale ediliyor. Bu yeterli değil. Bir an önce arttırılmalı'' dedi.

Yangının kontrol altına alınabilmesi için takviye ekiplerin çağrılmasını isteyen Gök, şunları söyledi:

''Gece olduğu için yangına müdahale durduruldu. Yani bölge adeta kaderine terk edildi. Ayrıca köylere hiçbir yardım ulaştırılamadı. Giyeceklerinden yiyeceklerine kadar her şeyini kaybeden halka ne bir kap sıcak yemek, ne de bir çadır ulaştırılamadı. Karanlıktan önlerini bile göremeyen köylüler, yanan evlerinin ışığıyla yollarını bulmaya çalışıyorlar. Artık bir an önce takviye ekip çağrılmalı. Aksi halde buradaki ormanlık alanın hasarını ölçmeye kimsenin tahammülü bile kalmayacak.''

VALİ VEKİLİ BÜYÜKÇELİK: YANGIN HALEN SÜRÜYOR, ELEKTRİK SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Mersin Vali Vekili Ahmet Büyükçelik, Gülnar'da çamlık alanında dün çıkan yangının devam ettiğini söyledi.

Gülnar Kaymakamlığında gelişmeleri takip eden Vali Vekili Büyükçelik, çamlık alanda dün çıkan yangının kontrol altına alınması yönündeki çalışmalara sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden başlandığını belirtti.

Saatteki hızı yaklaşık 70 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle yangına güçlükle müdahale edildiğini belirten Büyükçelik, şunları kaydetti:

''Yaklaşık 400 hektar alanda etkili olan yangını kontrol altına alma çalışmalarına 500'ü aşkın kişi katılıyor. Arazi engebeli ve yaylalık olduğu için vatandaş ve ekiplerle, cep telefonlarının yanı sıra telsizle sağlıklı iletişim sağlayamıyoruz. Helikopterle de havadan müdahale ediyoruz.''

Büyükçelik, yangının rüzgar nedeniyle sürekli yön değiştirdiğini ifade ederek, genişleme olasılığına karşın yakınlarındaki bazı köylerin boşaltılabileceğini kaydetti.

Büyükçelik, yangın mahalline Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin gelerek çalışmaları yönlendirdiğini, Kızılay ve Sivil Savunma ekiplerinin de bölgeye geldiğini bildirdi.

Büyükçelik, yangında Hatice Kırlangıç (84) ve Hatice Bulut'un (16) öldüğünü, bir kişinin yanık, 29 kişinin de dumandan zehirlenme nedeniyle Gülnar Devlet Hastanesinde tedaviye alındığını belirtti.

Öte yandan, yangında 3 dozerin yanarak tahrip olduğu, 2 operatörden de bilgi alınamadığı öğrenildi.

Bu arada, Gülnar'da yangın nedeniyle yaşanan elektrik sıkıntısının da giderildiği kaydedildi

Kaynak:Haber Kaynağı