Gül'den Aleviler'e: Hepimiz Bu Ülkenin Asli Vatandaşlarıyız
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Aleviler’in iftarında yaptığı konuşmada, Türkiye’de yaşayanların inançları ve etnik kimlikleri ne olursa olsun, bu ülkenin asli vatandaşları olduğunu söyledi.
Bazı Alevi dernekleri tarafından Polat Otel’de düzenlenen iftara Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra farklı dini temsilciler, iş adamları, siyasetçiler ve sanatçılar katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül programda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bölgesindeki farklılıkları dikkat çekti. İftar programına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, “Bu nezih toplulukla beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Değerli bilim adamları siyasetçiler beni ziyaret ettiler. Böyle bir niyetleri olduğunu söylediler. Ben de kabul ettim. Büyük bir memnuniyet duydum. Ramazan kardeşliği pekiştirme ayıdır. Ülkemizin dört bir tarafından Ramazan’ın ruhuna uygun olarak programlar yapılıyor. İşte bunlardan birini burada idrak ediyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin bütün çeşitliliklerini iftar yapılan salonda gördüğünü ifade eden Gül, “Türkiye’nin Müslüman nüfusu değil Müslüman olmayan nüfusun temsilcileri de burada var. Dayanışma içinde olmak, ülkemizin gerçeklerini bilmek her şeyin önünde geliyor. Bütün problemler ülkemizin gerçeğini bilmemekten geliyor.” ifadelerini kullandı. Türkiye çok büyük devletlerden biri olduğunu vurgulayan Gül, “Bugün Türkiye Cumhuriyet’i olarak bütün bu geçmişimizin müktesabatını taşıyan bir ülkeyiz. Bu refleksi istesek de istemesek de bizde var. İmparatorluklar ve onların ruhuna sahip olanlar çok renklidir ve çok zengindir. Tek bir yapı ile büyüklük çelişki içindedir. Türkiye Cumhuriyeti büyük olduğuna göre ülkemizin o kadar gerçekleri vardır ki bu salonda o gerçekler var. Ülkemizin bütün bölgelerinde farklılıklar var. Hepimiz bu ülkenin asıl vatandaşlarıyız ve sahibiyiz. Geçmişte cami ile sinegogu yan yana yapacak özgüven içinde olduk. Bu özgüveni bugün de taşımamız gerekir. Hepimizin babaları dedeleri bu ülkede doğmuştur. Burası hepimizin öz yurdudur. Ayrılık gayrılık değil hep beraber olmak birbirimize saygı göstermemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Geçmişte yaşananların bir gün unutulacağını ve gelecek nesillerin daha iyi bir gelecekte yaşayacağını belirten Gül, “Sonunda acılar çekildikten sonra doğrular öğrenilir. Bugün bu iftar ile bu bilincin bu şuurun olduğunu gösteriyoruz. Bugün burada Türkiye’nin zenginliğini görüyoruz. Ülkemize sahip çıkıyoruz. Birbirimizi sevdiğimizi görüyoruz. Türkiye’nin her tarafından herkes bir araya gelmeye çalışsın. Birbirimizi tanımadıkça arkadan hikayeler üretiriz. Çok şükür Türkiye’de bu yönde mesafeler almış durumdayız. Çevremize baktığımızda ne büyük acıların çekildiğini görüyoruz. Sıkıntılarımız var tabi. Bu sıkıntıları aşabilecek gücümüz var. Önümüzdeki yıllar çok daha parlak olacaktır. Geçmişimize baktığımızda nelerle uğraşmışız diyeceğiz. Biz birçok kritik eşikleri aşmış bir ülkeyiz. Bu toplantıyı organize edenlere çok teşekkür ediyorum. Hepimiz düşüncemiz inançlarımız ne olursa olsun bu ülkenin asli vatandaşlarıyız.” şeklinde konuştu.
İşadamı Zeynel Abidin Erdem ise gecede yaptığı konuşmada birlik vurgusu yaptı. Aleviler ve Sünniler’in kardeş olduğunu dile getiren Erdem, “Yunus Emre’nin Mevlana’nın kardeşlik gününe hoş geldiniz. Bu dünya hepimizin, bu ülke hepimizin ülkesidir. Tarihimiz coğrafyamız birdir. Neşemiz üzüntülerimiz birdir. Tarihimizde Aleviler ve Sünniler arasında ayrılık olmamıştır. Savaşlarda bile insanlarımız el ele kol kola olmuşlardır.” şeklinde konuştu.
Erdem gibi konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı veren işadamı Adnan Polat da, “Burası Türkiye’nin küçültülmüş mozaiğidir. Bizler yüzlerce yıldır burada birlikte yaşıyoruz. Hep kardeşçe dostça yaşadık. Birlik olduk. Bu coğrafyanın en gelişmiş ülkesi olarak geleceğimizi inşa etmek için birlik ve beraberliğimizi sürdürüp bu dostluğu ve kardeşliği sürdürmeye mecburuz. Bu yol Türk insanına mutluluklar getirecektir.” ifadelerini kullandı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.