Gönüller sultanı programlarla anıldı

Gönüller sultanı programlarla anıldı

20. yüzyılın önemli mürşidi kâmillerinden gönüller sultanı Mehmed Zâhid Kotku Hocaefendi, dünyaya gelişinin Hicri 116. yıldönümünde Kur’an-ı Kerim hatimleriyle ve AKRA FM’de özel programlarla sevenleri tarafından yâd edildi.

M. ZAHİD KOTKU (Rh.A. HOCAEFENDİ YÂD EDİLDİ

 

20. yüzyılın önemli mürşidi kâmillerinden gönüller sultanı Mehmed Zâhid Kotku Hocaefendi, dünyaya gelişinin Hicri 116. yıldönümünde Kur’an-ı Kerim hatimleriyle ve AKRA FM’de özel programlarla sevenleri tarafından yâd edildi.


 

Yâd günü vesilesiyle ilk program M. Zahid Kotku Hocaefendi’nin Süleymaniye Camii haziresindeki kabirleri başında gerçekleştirildi. Süleymaniye Camii’nde kılınan ikindi namazını müteakiben cemaat M. Zahid Kotku Hocaefendi’nin ve hocalarının kabrinin bulunduğu bölüme geçti. Soğu havaya rağmen bayanların ve çocukların da katıldığı kabir başındaki programda önce Kur’an-ı Kerim okundu, ardından Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Yaren tarafından hatim duası yapıldı.  


 

M. Zahid Kotku Hocaefendi’yi yâd gününün ikinci programı akşam namazını müteakiben Fatih’teki İskenderpaşa Camii’nde başladı. Namazın ardından İskenderpaşa Derneği, katılımcılara akşam yemeği ikram etti. Yatsı namazına kadar camide Kur’an-ı Kerim okundu, ilahiler söylendi. Yatsı namazını müteakiben Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Arslan konuşma yapması için davet edildi.


 

İSLAM’IN ZİRVESİ GÜZEL AHLAKTIR”
Prof. Dr. Şükrü Arslan, ne kadar güzel anlatılmak istense de sözlerin M. Zahid Kotku Hocaefendi’yi tam anlamıyla anlatamayacağını vurgulayarak konuşmasına başladı.


 

İslam’ın bir ilim dini olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şükrü Arslan, Peygamberler mal, mülk bırakmazlar, onlar ilmi miras bırakırlar. Peygamberlerin varisleri âlimlerdir. Ama nasıl bir âlim? İnsanlar çok çalışarak çok farklı bilgilere ulaşabilirler. Ancak bu yeterli değildir. Peygamber (sas) Efendimiz, ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim’ buyuruyor. Demek ki, İslam’da son nokta güzel ahlaklı olmaktır.  İlmin de zirvesi güzel ahlaktır. İlim insanı güzel ahlaka götürmelidir. Tasavvuf ahlakı güzelleştirme yoludur. M. Zahid Kotku Hocamız da bu yolda en önemli önderlerdendir, mürşidi kâmillerdendir. O hayatı boyunca insanları güzel ahlaklı olmaya davet etti, onları bilgilendirirken güzel ahlakın gereğince yaşamaya alıştırdı. Âlimler ilimde Peygamberimizin varisi olduğu gibi temsilde de varistirler. Bunu yerine getirmediklerinde vebali vardır. Acizin ve çokların şahit olduğu kadarıyla Zahid Kotku Hocamız, bu anlamda tam bir varistir. Peygamberimiz gibi yaşayan, talebelerine öğreten, ilim ehli bir varis…” diye konuştu.


 

İSLAM’IN ANLAŞILMASINDA SAHİH KAYNAĞIN ÖNEMİ
M. Zahid Kotku Hocaefendi’nin İslam’ın öğrenilmesinde sağlam kaynaklara büyük önem verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Şükrü Arslan, “En sağlıklı, en sağlam bilgi kimden, nasıl öğrenilir? Bilgiye ulaşmak kolay ama ulaşılan bilginin doğru olduğunu bilmek zor. İnternet çağında bilgi çok ama kaynak sağlam değil. Halbuki sağlam bilgi sağlam kaynaktan öğrenilir. Bir insanın bilgisi sağlam olmalı ki, öğrendiği bilginin doğru olup olmadığını bilebilsin. Doğruyu bilmiyorsak karşımıza çıkan bir bilginin doğru olup olmadığını da bilemeyiz. Bu açıdan Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendi’nin sahih kaynakların tespit edilmesiyle ilgili yaptırdığı çalışmayı takdirle karşılıyoruz. ‘Allah kimin hayrını murad ederse onu dinde derin anlayış sahibi kılar’ buyuruyor Peygamberimiz. Buna nail olabilmek için de gayret gerekir. Bir Müslümana düşen her an gayret içerisinde olmaktır. Gerek M. Zahid Kotku Hocaefendi, gerekse Mahmud Esad Coşan Hocaefendi, hayatları boyunca gayretli oldular. Allah, gayretli, müstesna kullarını aramızdan eksik etmesin” dedi.


 

Prof. Dr. Şükrü Arslan’ın konuşmasının ardından Prof. Dr. Tahir Yaren, yâd günü vesilesiyle Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde okunan hatimlerin ve tesbihatın kabulü niyazıyla hatim duası yaptı. Hatim duasının ardından program sona erdi.


 

Süleymaniye Cami haziresindeki ve İskenderpaşa Camii’ndeki programlar AKRA FM’in internet sitesi www.akradyo.net ten görüntülü naklen yayınlandı.
AKRA FM’de ayrıca yâd gününde 15 farklı program dinleyicilerle buluştu.  


 

ESAD COŞAN HOCAEFENDİ’NİN DİLİNDEN M. ZAHİD KOTKU Rh.A.
Merhum Mahmud Esad Coşan Hocaefendi’nin 13 Kasım 1994’teki “Mehmed Zâhid Kotku Hocaefendi ve Âlimlerin Önemi”; 14 Kasım 1997’teki “Mehmed Zâhid Kotku Hocaefendi’yi Anma, Evliyaların Anılması ve Şefaati”; 13 Kasım 1992 tarihinde Süleymaniye Camii’nde yaptığı “M. Zâhid Kotku Hocaefendi ve Âlimleri Anmak” konulu konferans ve sohbetleri yâd gününde AKRA FM’de yayınlandı.


 

VEFAT EDENLERİN DİLİNDEN M. ZAHİD KOTKU HOCAEFENDİ
AKRA FM’de ayrıca farklı zaman ve mekânlarda yapılan Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi’yi anma programlarında konuşan Yusuf Ziya Binatli, Ali Ulvi Kurucu, Raif Cilasun, Selçuk Eraydın, Akif İnan, Yusuf Türer, Yaşar Tunagür, Sabahaddin Zaim ve geçen yıl aramızdan ayrılan hafız Halil Necati Coşan gibi Hakk’ın rahmetine kavuşan önemli şahsiyetlerin hatıratları yayınlandı. 


M. Esad Coşan Hocaefendi ise doğumlarının 74. yılında, Hicri 13 Safer 1431, Miladi 28 Ocak 2010 Perşembe günü ikindi namazını müteakip Eyüp’teki kabirleri başında, akşam namazını müteakip ise İskenderpaşa Camii’nde, gün boyu AKRA FM’de özel programlarla ve hatim dualarıyla yâd edilecek...

www.akra.net

Etiketler :