Göktürk-2 görüntü vermeye başladı
Türkiye'nin uzaya fırlatılan yüksek çözünürlü yerli keşif uydusu Göktürk-2, dünyanın dört bir yanından çektiği görüntüleri göndermeye başladı.
Göktürk-2, 18 Aralık 2012
Uydu, fırlatıldıktan 12 dakika sonra saat 18.25'de 686 kilometre yüksekteki yörüngesine oturdu. Uydudan ilk sinyal ise saat 19.39'da Norveç Trömso'dan alındıktan sonra Trömso ve Svalbard adasındaki yer istasyonları vasıtasıyla iletişim sürdürüldü.
Fırlatma işleminin ardından yoğun şekilde çalışan TÜBİTAK UZAY ekibi, ilk sinyalin ardından
TÜBİTAK UZAY tarafından yerli geliştirilen haberleşme sistemleri, uçuş bilgisayarı ve uydu üzerindeki diğer sistemler sorunsuz şekilde çalışıyor.
-Türkiye'den ilk
Göktürk-2'de, gece ve gündüz kamerası olmak üzere iki kamera bulunuyor. Yerli üretim ''Kuzgun'' adı verilen kızılötesi kamera, gece çalışma özelliğine sahip ve 5 metre çözünürlükte görüntü verebiliyor. Gündüz kamerasından da 2,5 metre çözünürlükte görüntü alınabiliyor.
Uydudan 4 gündür görüntü alınabildiği bildirildi. Buna göre, Göktürk-2'den alınan ilk görüntüler, ABD, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerden geldi. Türkiye'den ilk görüntü ise İzmir'den alındı.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ile TUSAŞ iş ortaklığının ürettiği 2,5 metre çözünürlü gözlem uydusu Göktürk-2, bir haftadır uzayda bulunuyor.
KAYNAK: Eda Ay/AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.