General Motors, iflas etti
Otomotivin General'i, Chapter 11 olarak bilinen iflas koruma süreci ile ilgili başvuruda bulundu.
Bir zamanlar dünyanın en büyük otomotiv şirketi olan ABD'li General Motors, iflas başvurusunda bulundu. ABD'nin ekonomik gücü ve dinamizmini temsil eden GM, 1908'de William C. Durant tarafından kuruldu. Şirketin uzun süre patronluğunu yapan Alfred P. Sloan, GM'yi kurumsal bir simge haline getirdi. Merkezi, ABD otomotiv şirketlerinin kalbi sayılan Detroit'de bulunan GM, 34 ülkede otomobil ve kamyon üretiyor, 244 bin 500 kişiyi istihdam ediyor ve 140 ülkede araç satıp servis olanağı sağlıyor. Bünyesinde Cadillac, Pontiac ve Chevrolet de dahil 15'i aşkın marka bulunduran GM, geçen yıl 8,35 milyon adet otomobil ve kamyon sattı. Daewoo'nun hissedarı olan GM, Suzuki, Isuzu, Chrysler, Daimler, BMW, Toyota, Shanghai, AVTOVAZ ve Renault gibi birçok otomotiv üreticisi ile de teknoloji ve ortak üretim konusunda ilişkisi bulunuyor.
1980'LERDEN BU YANA ERİYORDU
GM, aslında 1980'lerden bu yana pazar payını kaybedi-yor. Geçen yıl 30 milyar dolar kaybeden şirket, yüksek üretim maliyetlerinin yanı sıra kredi piyasaları ve tüketici harcamalarındaki çöküşle iflasa sürüklendi. GM, ayrıca, tüketiciler yakıt tasarruflu araçları tercih etmeye başlarken, fazla yakıt tüketen araçları üretmekten vazgeçme konusunda da yavaş davrandı. Geçen yıl GM'den daha fazla araç satan Japon otomobil üreticisi Toyota, 77 yıldır ilk kez GM'yi tahtından etti. GM, bugüne kadar 20 milyar dolarlık devlet yardımı aldı.
OBAMA: 30 MİLYAR DOLAR VEREBİLİRİZ
Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, General Motors'un (GM) iflastan korunma planının uygulanabilir ve sonuç alınabilir olduğunu belirterek, planın GM'nin yeniden ayağa kalkmasına ve randımanını artırmasına yardımcı olacağını ifade etti. GM'nin iflas sürecinden hızla çıkacağından emin olduğunu ifade eden Obama, şirketin ayakları üzerinde durabilmesi için hükümetin ek 30 milyar dolar vermeye hazır olduğunu kaydetti.
Bundan sonra ne olacak?
"Chapter 11" olarak adlandırılan iflas koruma (iflasın ertelenmesi) başvurusunda bulunan GM, bu süreçte başarısız olursa Lehman Brothers ile telekom devi WorldCom'un çökmesinden sonra ABD tarihinde iflas eden 3. büyük şirket olacak. ABD'de iflas koruma hükümlerine göre, iflas korumasına başvuran ve bu kararı aldıran şirket, tüm maddi yükümlülüklerini mahkeme garantisi altında ertelerken, faaliyetlerini yeniden yapılandırarak düzlüğe çıkma fırsatı yakalıyor. İflas koruması altındaki şirketin kaderini İflas Mahkemesi'nin aldığı kararlar belirliyor. GM, iflas koruma başvurusuyla 90 gün içerisinde "başarılı bir yeniden başlangıç yapmak için önünde kalan son engelleri temizlemeyi" amaçlıyor.
Yüzde 60'ı hükümetin oluyor
ABD hükümeti GM'nin 8,8 milyar dolar tutarındaki borcunu üstlenecek ve daha fazla kredi desteği karşılığında yeni GM'in yaklaşık yüzde 60 hissesini ve imtiyazlı hissesini devralacak. Kanada ve Ontario hükümetleri de GM ve yeni GM'ye 9,5 milyar dolar borç verecek, 1,7 milyar dolar borcunun yanı sıra yeni GM'den imtiyazlı hisse ve yüzde 12 oranında hisse alacak. Kanada hükümetinin bir yönetici seçme hakkı olacak. GM iflas korumada, küresel işgücünün yüzde 34'ünü temsil eden 21 bin kişiyi işten çıkarmayı ve bayi sayısını da 2 bin 600'e düşürmeyi planlıyor. ABD'de Chevrolet, Cadillac, Buick ve GMC markalarına odaklanmayı planlayan GM, yıl sonunda aşamalı olarak Pontiac markasını üretimden kaldırmayı amaçlıyor.