Gençlerle araştırmanın çarpıcı sonuçları
Yapılan bir araştırmaya göre; gençlerin yüzde 36,6'sı Türk yargısına tam veya kısmen güvenirken, AİHM'ye güveni tam olanların oranı yüzde 57. daha önce güvenilir kurumlar arasında yer alan ÖSYM de 'güvenirlikte' son sıraya düştü.
Eski YÖK Başkanvekili ve Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsa Eşme başkanlığında Yard. Doç. Dr. Çiğdem Özcan, Araş. Gör. Vildan Katmer ve Esma Yıldırım tarafından 10 ilde üniversite sınavına hazırlanan bin öğrenciyle yapıldı. Araştırmadan sonuçlar şöyle:
- Yargıya tam veya kısmen güveninin olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 35,6 iken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne güveni tam olanların oranı yüzde 57.
- Öğrencilerin yalnızca yüzde 7.7’si YGS’de şifre ya da başka yolla kopya olduğuna inanmazken, LYS’nin güvenilir bir sınav olacağına inanan öğrenci oranı ise yüzde 14’te kaldı.
- En çok güvenilen kurum yüzde 66.2 oranında Silahlı Kuvvetler. ÖSYM’ye güveninin tam olduğunu söyleyen öğrenci oranı yalnızca yüzde 1 olurken, yüzde 3.7’si de kısmen güvendiğini söyledi.
Partilere güven yok
- Yüzde 2.5’i siyasi partilere güvenin tam olduğunu belirtirken, yüzde 18.6’sı ‘kısmen güveniyorum’, yüzde 72’si ise ‘güvenim yok’ dedi. TBMM’ye güven duyan öğrenci oranı yüzde 13.5.
- Yüzde 80’i bu yılki YGS’yi nitelik açısından geçen yıla oranla daha başarısız buldu.
- YGS’de uygulanan aşırı güvenlik önlemlerinin sınav güvenliği açısından gerekli olduğuna inanan öğrenci oranı yüzde 42.
‘Şifre’ motivasyonu bozdu
- Yüzde 71’i her öğrenciye farklı soru kitapçığı verilmesini sınav güvenliği açısından yararsız görüyor. Yüzde 80’i de bunun sınavı daha zor ve karmaşık hale getirdiğine inanıyor.
- Yüzde 89’u şifre iddiaları nedeniyle LYS’ye olan motivasyonunun bozulduğunu belirtirken, yüzde 79’u bazı okullarda kız adayların ayrı salonlarda sınava alınmasının güveni zedelediğine inanıyor.
- Bu yılki YGS’nin geçmiştekilere göre daha güvenilir olduğuna inananların oranı yüzde 9.1. Yüzde 89’i bu yılki sınavı daha öncekilere göre güvenilir bulmuyor.
- Yüzde 67’si YGS’de soruların karma olmasının sınav başarısını olumsuz etkilediğini belirtiyor.
ÖSYM üzerindeki gölge
Prof. Dr. İsa Eşme, öğrencilerin YGS’ye ve kurum olarak ÖSYM’ye güven duymadıklarını gösterdiğini belirterek, “Sonuçlar iyi tahlil edildiğinde öğrencilerin bu kanıya bizzat kendilerinin vardığını, bu sonucun siyasi manipülasyonlara bağlanmaması gerektiğini gösteriyor. Devlet yetkililerinin açıklamaları öğrenciler açısından sınav ve ÖSYM üzerindeki gölgeyi ortadan kaldıramamıştır. Seçilen dokuz kurumdan bir, iki yıl önce güvenirlikte ilk sırada olan ÖSYM yüzde 4.78’le sonuncu sırada yer alıyor” dedi.
bir, iki yıl önce güvenirlikte ilk sırada olan ÖSYM yüzde 4.78'le sonuncu sırada yer alıyor" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.