Gazze'nin ahı İsrail ekonomisinden çıkıyor
Gazze'de ateşkese dahi uymadan binlerce kişiyi katleden İsrail, kendini de vurdu. Avrupa İsrail ürünlerini boykota başladı. Turizmde yüzde 25 düşüş var. Birçok şirket batma noktasına geldi
İsrail'in ramazan ayından bu yana devam eden Gazze saldırılarıyla çocuk, kadın demeden binlerce kişiyi katletmesinin ahı ekonomisinden çıkmaya başladı. 4 yıldır Gazze'ye 8 saldırı düzenleyen İsrail'in ekonomisi, en fazla darbeyi bu yıl yedi. Dünyanın dört bir yanından tepkiler çoğalınca Avrupa'da da İsrail mallarına boykot başladı. İsrail'in özellikle yüksek teknoloji sektöründeki firmalarının oluşturduğu 250 milyar dolarlık büyüklük de tehdit altında. Turizmde yüzde 25'lik bir düşüş yaşandı.
Daha önceki saldırılarda turizmdeki düşüş yüzde 4'ler düzeyinde kalmıştı. Saldırılar öncesinde de ekonomisi durgunlukta olan ve ihracatı düşen İsrail'de birçok özel sektör şirketi kurtarılmaya çalışılıyor.
ANALİSTLER DE KÖTÜMSER
Citibank dahil birçok bankanın analistlerinin ortak görüşü, uluslararası yatırımcının risk algısının değiştiği yönünde. AB ülkelerinin İsrail ile iş yapan şirketleri uyarmaları da bu tezi kuvvetlendiriyor.
İsrail firmalarına karşı olan boykotta yükselen ses, kredi derecelendirme kuruluşlarının bu ülkeye bakışını da değiştirdi.
Reyting şirketi Fitch, İsrail'i bütçe açığı konusunda uyardı. Fitch'in yorumunda "Ülke ekonomisi bu tür olaylardan izole değildir" dendi. Kuruluş, savunma sanayi harcamalarının da ülkeye zarar vereceğini belirtti.
SABAH
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.