Gazze Ziyaretinden Kim Neden Rahatsız
Başbakan Erdoğan'ın Gazze'ye gitmek istemesi ABD ve İsrail'i panikletti. Bu paniklerinin arkasında Başbakan Erdoğan'ın bu projesi yatıyor. Bu projeyi engellemek istiyorlar.
Başbakan Erdoğan'ın Gazze'ye yapacağı ziyaretle El Fetih ve Hamas'ı birleştirme projesi, İsrail'i köşeye sıkıştırdı.
BİRLEŞİK FİLİSTİN PROJESİ
Yenişafak'tan Kazım Canlan'ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, 'Erdoğan şimdi gitmesin' çıkışının altında, Tel Aviv yönetiminin, 'birleşik Filistin' fikrinden duyduğu rahatsızlık var. Türkiye'nin tavrı ise net: İzin almayız. Kerry yanlış yaptı.
ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretinde İsrail'in Türkiye'den özür dilemesiyle birlikte Gazze trafiği hızlandı. Başbakan Erdoğan, 16 Mayıs'ta yapacağı ABD ziyareti sonrası Gazze'ye gidecek. Türkiye'nin amacı, Filistin'de kalıcı barışın sağlanması. Bu da El Fetih ile Hamas'ın ortak hareketiyle mümkün.
Ankara'nın bu planı ise Tel Aviv yönetimince kaygıyla izleniyor. Dışişleri kaynaklarına göre, Ortadoğu'da küçük bir alanı kapsayan Gazze üzerinden büyük planlar yapılıyor. Tüm planların arkasında ise İsrail'in bekası için Filistin'in parçalanmışlığı ve Batı Seria-Gazze kavgasını körüklemek yatıyor. İsrail, Filistin sorununun çözümünde El Fetih ile Hamas'ın birlikte hareket etmesini istemiyor. Gazze'deki Hamas ile Batı Şeria'daki El Fetih'in birlikte hareket etmesiyle birleşik bir Filistin'in ortaya çıkacağını hesap eden Tel Aviv, Obama'yı kazanmak için yoğun çaba sarfediyor.
İSTİKRARSIZLIĞI KÖRÜKLÜYOR
Dışişleri kaynaklarına göre; İsrail, Türkiye'den özür dileyerek, ABD'den 'Ortadoğu'daki çıkarların için ben dediğini yaptım sen de Filistin konusunda benimle ol' şeklinde bir tutum sergiliyor. İsrail, Obama'yı yanına alarak Ortadoğu'da kendini güvene almak istiyor. Gazze'ye hem ambargonun kaldırılması hem de Hamas ve El Fetih'in birlikte hareket etmesi için gidecek olan Erdoğan'ın bu ziyaretine parçalanmış bir Filistin ilk tercihi olan İsrail bu nedenle şiddetle karşı çıkıyor. İsrail, bu ziyaretini ABD üzerinden engellemeye çalışıyor
ABD yönetimi ise Hamas'ın, muhatap alınması için daha önce şart koştuğu, '1-İsrail'i tanı, 2-Silahlı mücadeleyi bitir, 3-Arafat döneminde mutabık kalınan Oslo gibi anlaşmalara uy...' maddeleri kabul etmesini bekliyor.
Hamas'ı İsrail için bir tehdit gören ABD, parçalanmış Filistin'e İsrail için dolaylı destek vermiş oluyor. Erdoğan'ın Gazze ziyaretine ABD'nin sıcak bakmamasının nedeni de İsrail'den kaynaklanıyor. Kerry'nin 'Gazze ziyareti ertelenmeli' açıklamasının arka planında bunlar yatıyor. ABD, Türkiye'den Hamas için öne sürdüklerini ettirmesini bekliyor.
TÜRKİYE'NİN HEDEFİ KALICI BARIŞ
Aynı kaynaklara göre, Türkiye sorununun diyalogla çözülmesini, masaya güçlü bir Filistin'in oturmasını istiyor. Ancak bu şekilde kalıcı barışın sağlanabileceğini öngörüyor. Aksi taktirde İsrail'in El Fetih ile yapacağı anlaşmaların uzun vadede sürmeyeceği düşünülüyor. Erdoğan'ın, Gazze'ye yapacağı ziyaretin bir hedefi de Hamas ve El Fetih'in anlaşması. Erdoğan'ın tüm Filistin'in devlet başkanı görünen ancak Gazze'ye gidemeyen Mahmut Abbas'a, 'Gazze'ye birlikte gidelim' çağrısı da bunun işareti olarak görülüyor. Erdoğan, bu tür yaklaşımların olacağını hesaba katarak Gazze ziyaretini 16 Mayıs'ta yapacağı ABD ziyareti sonrasına ertelediğini çok önceden duyurdu. Erdoğan'ın ABD ziyaretinde Obama'yı Filistin ve Hamas konularında çok yönlü olarak bilgilendireceği öğrenildi.
ABBAS'A BİRLİK MESAJI
Başbakan Erdoğan temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Başbakanlık Resmi Konutu'nda dün akşam gerçekleşen görüşme 1 saat sürdü. Erdoğan, Abbas'ı Konut'un kapısına kadar çıkarak samimi bir şekilde karşıladı. Görüşmede, El-Fetih ile Hamas arasındaki görüşmelerin değerlendirildiği belirtildi. Erdoğan'ın, birlik ve beraberlik uyarısı yaptığı öğrenilen görüşmede, 'Bir an önce gerekli adımların atılması ve ortak hareket edilmesi Filistin'i geleceği açısından önemli' dediği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.