Gazze vahşeti, sinema filmi olacak
Gazze`de üç hafta boyunca yaşanan katliamın acıları beyaz perdeye taşınıyor, sinema tarihe not düşüyor...
22 gün süren, çoğu çocuk ve kadın 1300'den fazla insanın hayatını kaybettiği, 5000 civarında Filistinli`nin de yaralandığı saldırılar ve İsrail katliamı beyaz perdeye geliyor.
Fransız ve Filistinli iki fillm şirketi, Gazze saldırıları sırasında yaşanan acıları sinema diline aktaracak proje konusunda anlaşmaya vardı.
Filmin yapımcısı ve Medya Grubu Stüdyoları Şirketi-Media Recub Başkanı Atıf İsa, şirketinin Gazze Şeridi'nde şu ana kadar gerçekleşen en büyük saldırıyla ilgili film anlaşmasının altına imza attıklarını duyurdu.
Fransız-Filistin ortak yapımı olacağını belirten İsa, filmin İngilizce, Arapça, Fransızca ve Türkçe olarak dört dilde yayınlanacağını ve çekimlerin yedi hafta sürmesinin planlandığını kaydetti.
Mısır kökenli Fransız yönetmen Samir Abdullah'ın Gazze'de iki haftadır çekimler yapmaya başladığını belirten İsa, çekimler bittikten sonra montaj için Paris'e gidileceğini ve filme son halinin burada verileceğini duyurdu.
Dünyanın önde gelen film şirketlerinin 90 dakika olarak planlanan filmin gösterimi için kuyruğa girdiğini belirten İsa, "Aklımda belgesel film çekmek vardı. İsrail'in gerçekleştirdiği büyük katliamların hemen ardından yapılan alışılageldik bir şeydir bu. Ancak arkadaşlarım bunu daha büyük bir yapıma dönüştürmemi istediler. Paris'teki arkadaşım Semir'e telefon açtım o da hemen teklifimi kabul etti. Sonra onunla savaş döneminde filmin altyapısını hazırlamak için çekimler yapmak konusunda anlaştık. Bu çekimlerle filmde kullanılacak materyaller oldukça arttı" ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin ve sivillerin yaşadıkları film karelerinde
Filmin birinci bölümünde Filistinli siviller, kadınlar ve çocukların çektiği acılara yer verilirken ikinci bölümünde ise gazetecilerin savaş boyunca karşı karşıya kaldığı olaylar, İsraillilerin onlara yaptığı muameleler işleniyor.
İsa, filmin maliyetinin 100 bin doları aşması beklediğini belirterek, filmde kullanılacak materyalin oldukça fazla olduğunu, birkaç bölüm şeklinde işlenmesi gerektiğinden sivillerin ve gazetecilerin yaşadığı acıları, özetle iki bölüme ayırdıklarını açıkladı.
Genç Filistinli yönetmen, Abdurrahman el-Hamran, bu filmin çekilmesinin Filistin sineması açısından oldukça büyük bir atılım olacağını belirterek, "Biz yerli yönetmenler büyük ölçekli sinema araçlarına sahip değiliz. Özellikle finans, bizi oldukça sınırlıyor. Ancak, sinemanın çok sayıda insana ulaşmak açısından ne kadar önemli olduğunun da farkındayız" dedi.
Gazze'deki yönetmenlerin çoğunluğunun hiçbir kurum ya da kuruluştan yardım almadan tamamen kendi imkan ve yeteneklerini dayalı olarak çalıştıklarını belirten Hamran, "Bu konuda Filistinli yetkililerin, Filistin halkının yaşadıklarını dünyaya aktarma konusunda çok ciddi ihmalleri var" ifadelerini kullandı.
Semir, daha önce de Filistin eski devlet başkanı Yasir Arafat, Mukataa'daki karargahında İsrail birlikleri tarafından 3 yıldan fazla kuşatma altına alındığı sırada onun yaşadıklarını anlatan 'Kuşatma' adlı filmi çekmişti.