Gazlı içecekler alkol kadar zararlı

Gazlı içecekler alkol kadar zararlı

Yeni yapılan bir araştırmaya göre günlük içilen, gazlı içecekler ve şekerli içecekler, uzun vadede alkol kadar karaciğere zarar veriyor.

Atila Altuntaş/Stockholm

İsrailli araştırmacılar, gazlı ve şekerli içeceklerin, meyve şekerleri ile tatlandırılmış meyve sularının ve enerji içeceklerinin, karaciğere alkol kadar zarar verdiğini tespit ettiklerini bildirdiler.

Uzmanlar şu anda şeker yerine kullanılan, yüksek früktoz içeren mısır şurubu ve değişik kimyasal maddelerle tatlandırılan, içeceklerin içinde bulunan früktozun karaciğer tarafından yakıldığını, bundan dolayı da bu içecekleri içen kişilerde, alkoliklerinkilere benzer karaciğer sorunlarının yaşandığını belirttiler.

İsveç’in Linköping Universitehastanesi karaciğer hastalıkları uzmanı Stergios Kechagias, İsveç’te benzer bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti. İçeceklerde bulunan früktozun karaciğer yağlanmasına neden olduğunu bununda siroz ve kansere yol açtığını söyleyen İsveçli Doktor: ‘’ Bu içecekleri içenlerin içmeyenlere göre, siroz hastalığına yakalanma riskinin yüzde 10 daha fazla’’ dedi.
GAZLI İÇECEKLERİN DİĞER ZARARLARI

Gazlı içecek; karbondioksit ile gazlandırılmış olan meyveli, aromalı, kola, tonik gibi içeceklerdir. Bu ürünler satüre edilmiş karbondioksit gazın yanı sıra boya maddeleri, sodyum benzoat, kinin (sülfat tozu), kafein, alkol, sakkaroz, glikoz, früktoz, glikoz şurubu, früktoz şurubu veya invert şeker şurubu ve bunlarla birlikte yalnız başına tatlandırıcılar, aromalar (taklit ettiği ürünün kokusunu veren kimyasallar), laktik asit, uçucu asitler ve diğer katkı maddelerini barındırır.
Birçok konvansiyonel üründe olduğu gibi katkı maddelerinin cirit attığı bu ürünler de obezite, diyabet, diş çürümesi, kemik sorunları, beslenme bozuklukları, kalp hastalığı, gıda bağımlılığı ve nörolojik sorunlar yaşatır. Kalsiyum kaybı ve buna bağlı sorunlar ise özellikle asit-baz dengesini sağlayan vücudumuzun yüksek asit ortamına verdiği doğal bir tepkidir. Bunun sonucunda en çok dişler ve kemikler hasar almaktadır ki, diş problemleri zaten tek başına birçok metabolik sorunun (dolaşım ve sindirim) kaynağıdır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :