Gaziantep tarihini anlatıyor

Gaziantep tarihini anlatıyor

Gaziantep Kahramanlık Panoraması Müzesi'nde, Kurtuluş Savaşı'nda Gazianteplilerin Kahramanca Verdikleri Mücadele Anlatılacak.

Gaziantep Kahramanlık Panoraması Müzesi'nde, Kurtuluş Savaşı'nda Gazianteplilerin kahramanca verdikleri mücadele anlatılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, yaptığı açıklamada, Gaziantep'in 6 bin 317 şehit vererek hiçbir yerden yardım almadan şehri düşman işgalinden kurtardıklarını belirtti.

Gaziantep Savunması'nın bir kahramanlık destanı olduğunu belirten Güzelbey, Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılması sonucu, 15 Ocak 1919'da önce İngilizler ve daha sonra 29 Ekim 1919'da Fransızlar tarafından memleketleri işgal edilen Gazianteplilerin, düşmanın zulmü karşısında dik durduğuna dikkat çekti.

Bayrak şehidi Şahinbey'in, 'Fransızlar Antep'i esir edecekler öyle mi?' deyip, silahı omzuna atıp, etrafına topladığı 200 Antepli yiğitle Kilis yolunu kapattığına ve 'Düşman cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez' diyerek yaptığı direnişe vurgu yapan Güzelbey, "Gaziantepliler 6317 evladını şehit vererek hiçbir yerden yardım ve destek almadan "Ölürsem şehit, Kalırsam Gazi olurum" inancıyla Gaziantep'i düşman işgalinden kurtarmışlardır. Gaziantep savunması, Ulusal Kurtuluş Savaşı tarihimizde vatan, millet sevgisinden ve hür yaşama aşkından başka silahları olmayan Gazianteplilerin kahramanlık destanıdır. İşte bu kahramanlık destanı Gaziantep Kalesi galerilerinde etkileyici bir şekilde anlatılacak" diye konuştu.

Gaziantep Kalesi galerilerinde yapılacak uygulamalar konusunda bilgi veren ve projeyi yürüten İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan da, şunları aktardı: "Gaziantep savunması ve kurtuluşuna ilişkin gerekli tarihsel edebiyat çalışmaları yapılarak, kronolojik tasnif yapıldı ve çalışma kitap haline getirildi. Bu kaynak ışığında Gaziantep Savunması; Antep'in itilaf kuvvetlerince işgali, yapılan anlaşmalar, açılan cepheler, bu cephelerde savunma yapan kahramanlar, taarruzlar, harekatlar, savunmada üstün yararlılık gösteren siyasi ve milis kuvvetlerdeki şahsiyetler, işgal ile halkın durumu, yaşanılan zorluklar ve Antep'in düşman işgalinden kurtuluşu resimler, rölyefler, heykeller, yüksek kabartma rölyefler, maketler, büstler, bilgi panoları ile anlatılacak. Ayrıca belgesel niteliğinde kurgulanmış bir filmde sunulacak. Böylece Gaziantep Savunması'nda Antep halkı tarafından gösterilmiş olan mücadele ve kahramanlık 'Kahramanlık Panoraması' ile gelecek kuşaklara aktarılacak ve unutulmaması sağlanacak."



sondakika