Gazetecilere 10 tavsiye
Haberx gazetecilere, "Mesleğinizin kaçıncı yılında olursanız olun, eğer gazetecilikte saygın, kalıcı ve okunur olmak istiyorsanız aşağıdaki tavsiyelere uymalısınız" diye seslendi.
1) Ne için kullanıldığınızı bilin.
Hiç bir haber size sebepsiz yere verilmez.. Biri size bir haber ulaştırdığında, haberin kimin çıkarına hizmet ettiğini, kimin karşısında olduğunu iyi tahlil ettikten sonra haberinizi yayınlayın.
2) Haber değişimdir, değişimi takip edin.
Bulunduğunuz ortamdan haber çıkartmayı öğrenin.. Bunun en kolay yolu değişimi takip etmektir.. Bir yer, bir olay veya bir insandaki algılanabilir her türlü değişiklik, değişim veya değişmeme haberdir. Değişim her yerdedir, dolayısıyla haber de. Hislerinize güvenin.
3) Kendi objektivitenizi daima sorgulayın.
Bir gazeteci kendini direk ilgilendiren bir haberi de yazabilir, kendiyle hiç alakası olmayan bir haberi de. Her iki şartta da tüm tarafların açısı haberde olmalıdır. Gerçekleri değiştiremeyeceğinizi unutmayın.
4) Özel hayat ile kamusal alan çizginizi doğru belirleyin.
Kendi çevrenizde olan olayları haberleştirirken bile başka çevrelerde olan olayları haberleştirmeniz arasında mahremiyet olarak hiçbir fark olmamalıdır. Kimsenin izni olmadan özel hayat teşhir edilmemelidir. Arkadaşlık sebebiyle duyduğunuz şeyler izni alınmadan haber yapılmamalıdır. Dedikodular haberleştirlmemelidir..
5) Kendi patronunuza soramadığınızı başkalarının patronuna da sormayın.
Kişileri, kurumları eleştirken kendinizi, kendi patronunuzu ne kadar eleştirebildiğinizle sınırlı tutun. Kim olursa olsun haber objenizin bir insan olduğunu unutmayın. Eleştirilerinizi insanlık sınırları içinde tutun.
6) İnsanların hayatını kolaylaştıcak, kaliteli haberler yapın.
Yaptığınız haberler işlevsel olmalıdır. Bir haber bilinçlendirici, bilgilendirici veya eğlendirici olabilir.. Bu unsurların haberlerinizde olmasına dikkat edin.. Haberlerin artık internette sonsuza kadar yaşadığını unutmayın.
7) Uyanık olun ama uyanıklık yapmayın.
Bir haber yazarken veya yaşarken, kendinizi daima karşınızdakilerin yerine koyun.. Olayı tüm açılardan görmeye çalışın.. Kimsenin görmediği bir açıyı yakaladığınızda dikkatli olun, tuzağa düşmeyin ama asıl aradığınız budur..
8) Zamanı iyi kullanın.
Bir haber ancak doğru zamanda değerlidir.. Bir haberi oluştururken gerek kendi zamanınızı, gerekse okurunuzun zamanını iyi değerlendirin.. Gereksiz detay ve boş sözlerle haberinizi uzatmayın.. Bir haberi elinize geçirdiğinizde bir an evvel yayınlamasına bakın.. Tutmayın beklemeyin.. Son söyleneceği ilk söyleyin.. .. Haberinizin başını okuyan işin temelini anlamalıdır.. Unutmayın hiç kimsenin bütün haberleri okuyacak zamanı yoktur..
9) Bireyselliğe saygılı olun.
Hiç kimseyi hedef göstermeyin.. İnancı, davranış biçimi, kıyafeti veya yaşam alışkanlıkları ne olursa olsun insanları küçümsemeyin, aşağılamayın. Makamlara aldırmayın.. Kurumsal değil toplumsal hiyerarşiye önem verin.. Güçlü bile olsa her zaman mağdurun yanıda olun..
10) Teknolojiyi ve bilimi yakından takip edin.
Gazetecinin işi iletişim olduğu için telefon, bilgisayar, fotoğraf makinası gibi teknolojik aletleri fiyatları uygun seviyelere geldiğinde kullanın.. Ancak son teknolji aletleri kullanmak ile bilimin ve dünyanın nereye geldiğini anlamak birbirlerinden tamamen ayrı şeylerdir. Sorgulayıcı olun. En temel bilinenleri bile sorgulamayı alışkanlık haline getirin. Hayatı anlarken bilim dünyasının dediklerine de kulak verin.
Kaynak: