Füze İhalesinde Flaş Gelişme

Füze İhalesinde Flaş Gelişme

Türkiye'nin 3,5 milyar dolara Çin'den alacağını açıkladığı uzun menzilli füze savunma sisteminin tartışmaları sürerken önemli bir gelişmenin yaşandığı öğrenildi.

ABD ve NATO çevrelerinden Türkiye'nin kararına yönelik eleştiriler sürerken firmalar da bir yandan tekliflerini yenilemek için Ankara'ya çıkarma yaptılar.

TEKLİF YENİLEMEYE HAZIRLAR

Edinilen bilgiye göre, ABD ve Avrupa'dan gelen rakip firmaların yetkilileri, kalabalık bir ekiple, başta Savunma Sanayi Müsteşarlığı olmak üzere diğer ilgili askeri kurumları ziyaret ederek, "Teklifimizi yenilemeye hazırız" mesajı verdiler. Firma yetkililerinin dışında rakip ülkelerin diplomatları da harekete geçerek Çin sisteminin kullanılmaması için bire bir muhataplarıyla görüşmeler yapıyor. Türk bürokratlar ise firma yetkililerine, "Bu işin ortak üretimle olacağını ve en az yüzde 50 yerli katkı istediğimizi ihaleninen başında söylemiştik. Çin bizim için özel atışlar yaptı. Siz bunu dahi yapmadınız. Tekliflerinizi bu yönde yenilerseniz tekrar gözden geçiririz" dedi.

ERDOĞAN UÇAKTA AÇIKLADI

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Kosova dönüşü uçakta yaptığı, "Yeni tekliflere açığız" açıklamasından günler önce firmaların bu görüşmelere başladığı öğrenildi. 4 milyar dolara mal olacak Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesinde ABD, Patriot; Rusya S-300 VM; Fransa-İtalya ortaklığı ise Eurosam Samp-T ve Çin, Türkiye için yarışıyordu. Ancak Çin son anda teklifini yeniledi ve 3,5 milyar dolar teklifle "ortak üretim yapalım" dedi. 26 Eylül'de yapılan Savunma Sanayi İcra komitesi toplansında ihale Çin'e verilmişti. TSK envanterinde uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi bulunmuyor. Bu füzeler alınınca düşman tarafından gönderilecek uzun menzilli füzeler, fırlatıldıkları zaman tespit edilerek havada yok edilecek. Sistemler düşman uçaklarına karşı da savunma sağlayacak. Türkiye halihazırda Suriye'den gelecek tehditlere karşı, NATO onayı ve desteği ile ABD, Almanya ve Hollanda'dan temin edilen Patriot sistemini kullanıyor.

Milli üretim için adım olacak

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ihalenin ardından yaptığı açıklamada, "2006'dan beri yürüttüğümüz çalışmalarda bizim için üç kriter vardı. Operasyonel başarı, yerli sanayi katkısı ve maliyet. Bu kriterleri en iyi karşılayan Çin firması oldu. Edineceğimiz deneyimleri kendi milli sistemimizi üretmek için ara adım olarak kullanacağız. Türkiye'nin bu kararı doğrudur. Ciddi bir yerli katılım olacak. Ateşlenecek füzelerin neredeyse tamamı Türkiye'de üretilecek. Füzeleri NATO'ya değil Türkiye'ye alıyoruz. Biz NATO sistemini kesinlikle Çin ile paylaşmıyoruz, Çin sistemini kurduk diye Çin'e kablo ile bağlanmadık. Sistemin NATO'ya tam entegrasyonu da mümkün" demişti.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.