FT’nin Davutoğlu Değerlendirmesi

FT’nin Davutoğlu Değerlendirmesi

Financial Times Türkiye'nin bölgesel bir güç olarak yükselişi ile ilgili tam sayfa bir değerlendirme yayımladı.

Financial Times Türkiye'nin bölgesel bir güç olarak yükselişi ile ilgili tam sayfa bir değerlendirme yayımladı.

BÖLGESEL LİDERLİĞİN DE RİSKLERİ VAR
Gazete, uzun zaman boyunca batının Orta Doğu'daki en güvenilir müttefiği olan Türkiye'nin başka bağlar kurarken batıya arkasını dönmediğinde ısrar ettiğini yazıp ekliyor: "Bölgesel liderlik çabası riskler de barındırıyor."

BİR HAFTADA 5 ÜLKEYE ZİYARET
Gazetenin muhabirleri Delphine Strauss ve David Gardner, yazılarına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir hafta içinde Toronto, Brüksel, Bişkek ve Londra'yı, bir başka hafta içinde ise Lizbon'dan Kabil'e kadar bir bölgeyi ziyaret ettiğini belirterek başlamış.

ATATÜRK'TEN ALDI
Financial Times'ın yazarlarına göre göreve geldiğinden bu yana hiperaktif bir dış politika izleyen Davutoğlu'nun vizyonu büyük ölçüde sıradışı değil. Davutoğlu'nun "Sıfır sorun" doktrini ve Türkiye'nin komşularıyla yakınlaşma fikri Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sloganına benziyor.

Gazete, Davuoğlu'nun bu amaca ulaşmak için Balkanlar'dan Bağdat'a kadar bir bölgede çatışmalara arabuluculuk yapmak istediğini ve Ankara'nın hızla gelişen ekonomik nüfuzunu yeni dostluklar kurmak yolunda kullandığını da belirtiyor.

Türkiye'nin odağında olduğu gerginliklerin köşe taşları
Fakat Financial Times'ın yazarları, son birkaç ay içinde Türkiye'nin bölgesel hedefleri ile geleneksel müttefikleri arasında bir gerginliğin açığa çıktını da ifade ediyor.

Strauss ve Gardner bu gerginliğin köşe taşlarını ise şöyle sıralıyor:
"İlk olarak, Ermenistan'la sorunları çözme inisiyatifindeki başarısızlık Ankara'yı Ermeni diyasporasının Amerika Birleşik Devletleri ve başka yerlerde Ermenilerin Osmanlı Türkiye'si döneminde uğradıkları katliamları soykırım olarak kategorize etme çabalarıyla mücadele etmek durumunda bıraktı.

Ardından da Mayıs ayında Gazze'ye yönelik ambargoyu delip yardım malzemesi götürmeye çalışan ve Türk bayrağı taşıyan gemiye İsrail'in operasyonu ve dokuz Türkün ölmesi geldi.

Ancak Financial Times'a göre Amerika Birleşik Devletleri'nin perspektifinden bakıldığında Ankara'nın pozisyonundaki kaymanın asıl işareti, Türkiye'nin geçen ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde İran'a karşı yeni yaptırımlar uygulanması kararına karşı oy kullanmasıyla geldi.

Güvenlik Konseyi'ndeki oylama ve öncesinde Türkiye ile Brezilya'nın İran'la yaptığı düşük düzeyde zenginleştirilmiş urayum karşılığı nükleer yakıt anlaşmasının ardından meydana gelen siyasi fırtına, gazeteye göre, Türkiye'nin batılı müttefikleri için öneminin bir kez daha altını çizdi."

'ABD'nin perspektifinde, İran'a karşı tutum öne çıkıyor'
İki bölgesel savaşa dâhil olmuş olan Amerika Birleşik Devletleri de, böylesi bir ortamda Irak ve Afganistan'daki istikrarın güçlendirilmesinde öncülük üstlenen ortaklarından birini uzaklaştırmayı göze alamaz Financial Times'ın yazarlarına göre.

Türkiye'nin Filistinlilerin haklarının başlıca savunucusu haline gelmesinin bir etkisi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ın Arap ülkelerinin sokaklarındaki prestijini bile gölgede bırakması oldu.

ABD'DEN BAĞIMSIZLIĞINI VURGULAMA İSTEĞİ
Gazeteye göre Türkiye'nin bölgesindeki güvenilirliğini artıran unsurlardan biri de Ankara'nın Washington'dan bağımsızlığını vurgulama isteği.

Financial Times, Türkiye'nin pozisyonu ile ilgili bu olumlu değerlendirmelerin aksine, Washington'daki kimi çevrelerin Ankara'yı güvenilmez bir ortak olarak görmeye başladıklarını da aktarıyor.

Gazete ayrıca, Türkiye'nin dış politikadaki maceralarını sınırlayıp, ülke içi meselelerle daha yakından ilgilenmek zorunda kalabileceğini söylüyor ve örnek olarak PKK ile çatışmaların şiddetlenmesini veriyor.

Etiketler :