Fiyasko olan en kötü 10

Fiyasko olan en kötü 10

Time dergisi son 10 yıl içinde büyük umutlarla piyasaya sürülmelerine rağmen başarısız olan 10 teknolojik yeniliği listeledi.

Her gün yeni bir teknoloji ürünü hayatımıza giriyor. Bunların bazıları sürekli kendilerini yeniliyor bazıları ise beklentileri boş çıkarıp atıl hale geliyor. Time dergisi de son 10 yıl içindeki en kötü 10 teknoloji ürününe ve yeniliğine ait bir liste yayımladı. Dergi, listeyi belirlerken ürünlerin ve şirketlerin endüstri içindeki pazar paylarını, sahip oldukları ama kaybettikleri ürün avantajlarını ve üründen hem üretici firmanın hem de kamuoyunun ve medyanın beklediği potansiyel satışın ve yaygınlaşmanın gerçekleşmemesi gibi kriterleri dikkate almış.

1- Windows Vista

Microsoft, Windows Vista yazılımının tanıtımına çok fazla önem vermişti. Yazılım için yola çıkılırken Windows XP'nin pazar payını ele geçirmeyi hedefleyen firma, XP'nin yarı satışına bile ulaşmayı başaramadı.

2- Gateway

1985 yılında ABD'de kurulan Gateway bilgisayar firması, 2004'te ABD'de yüzde 25'lik pazar payıyla üçüncü sıraya yerleşti. Ancak üç yıl sonra giderek düşen kârı nedeniyle Acer tarafından 710 milyon dolara satın alındı. Gateway'in düşüşünde en önemli etken olarak laptop işine girmekte ağır davranması gösterildi.

3- HD DVD

2002'de DVD'nin yerine geçmek için Toshiba tarafından geliştirilen bu format, Bluray ile girdiği savaşı kaybetti.

4- Vonage

İnternet üzerinden normal telefon görüşmesi yapmak anlamına gelen VoIP'in temellerini atan Vonage, diğer operatörlerle ve Skype gibi ücretsiz servislerle mücadeleye dayanamadı.

5- YouTube

Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alındığında gündemi çok meşgul etmişti. Popülerliğini hâlâ sürdüren internet video paylaşım sitesi, kendisine hâlâ doğru düzgün bir gelir modeli bulamadığı için daha uzun bir süre zarar edecek gibi görünüyor.

6- Sirius XM

Sirius XM (SIRI) uydu radyosu, milyonlarca aboneye rağmen, gelir yetersizliği ve iPod ve benzeri aletlerin popülerliğinin artması nedeniyle hiç kâr edemedi. Şirketin hisseleri 63 dolardan 0.05 dolara kadar düştü.

7- Microsoft Zune

2006 yılında dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft tarafından Apple'ın iPod'una rakip olarak sunuldu. Ancak iPod 3.37 milyar dolar gelir elde ederken, Zune sadece 85 milyon dolar kazanabildi.

8- Palm

Cep telefonu şirketi Palm, 90'ların sonunda Nokia ve Blackberry ile piyasanın üç büyüğünden biriydi. Rakiplerinin piyasaya sunduğu yeni ürünlerle baş edemediği için çok para kaybetti.

9- Iridium

Iridium, Motorola'nın sahibi olduğu bir uydu telefonu şirketiydi. 66 uydu gerektiren sistem, borçlar yüzünden tamamlanamadı ve şirket iflas etti.

10- Segway

Kamuoyuna sunulmadan önce yüzyılın icadı olarak tanıtılan, elektrik motoruyla çalışan ve iki tekerleğiyle dengede durabilen segway isimli araçtan çok şey bekleniyordu. 1 milyar dolar kâr beklentisi, 900 milyon dolar saptı. Yeterince popülerleşmediği için ürün hâlâ pahalı.

Etiketler :